Un 10% de conductors de bicicletes i patinets fa servir el mòbil
divendres, 10 / gener / 2020
Comparteix a la teva xarxa social preferida:
L'ús de l'smartphone ha crescut en els últims cinc anys, especialment entre els més joves
RACE, BP i Castrol han dedicat una part de la VI Informe sobre Distraccions en els conductors de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP). Segons l'enquesta realitzada entre més de 2.100 usuaris, l'ús del mòbil està present de forma habitual en el 10% de conductors de bicicletes i patinets. Si s'analitzen els resultats per tipus de vehicle, són els usuaris de bicicletes no elèctriques, amb un 11%, els que més el fan servir. El segueixen els usuaris de bicicletes elèctriques (9%), patinet no elèctric (6%), patinets o monopatins (4%) i patinets elèctrics (2%).
Sembla, però, que hi ha gran diferència entre el que l'usuari declara i el que altres perceben. De fet, el 51% dels enquestats ha vist a un usuari de VMP amb auriculars posats mentre circulaven; el 24% parlant pel mòbil i el 23% usant aplicacions de missatgeria instantània.
El mòbil al volant
Tot i que els usuaris de VMP s'han incrementat durant els últims anys, encara són una minoria dins del trànsit de les ciutats. És, respecte a la resta de conductors, on els resultats de l'estudi són encara més preocupants. No només pels perills habituals, com ara parlar sense mans lliures o l'ocupació del telèfon per xatejar o mirar el correu electrònic; sinó per un factor que se li afegeix, el de l'edat.

Per exemple, un 12% dels enquestats confessa utilitzar les xarxes socials de forma habitual durant la conducció. Aquest percentatge s'eleva a un 17% entre els joves de 18 a 24 anys. L'ús de les xarxes socials al volant de forma habitual se situa en cinquè lloc, per darrere de la manipulació del mòbil com GPS (25%), la missatgeria instantània (19%), les trucades sense mans lliures (14%) o la lectura de correus electrònics (13%). Derivat d'aquests usos del mòbil a l'volant, aproximadament 530.000 conductors reconeixen haver patit un contratemps o accident per culpa d'una distracció.
Com ha evolucionat el comportament?
Comparant aquestes dades del 2019 amb els resultats de 2014 s'aprecia que l'ús del mòbil ha augmentat, segons s'han anat incorporant a aquests dispositius, noves funcions. Fa cinc anys, només el 0,5% dels conductors afirmava fer servir el mòbil per consultar les seves xarxes socials (12% amb assiduïtat en 2019). Tot just l'1%, el 2014, l'emprava en fer fotos i vídeos (12% aquest any) i gairebé el 8% ho va usar com a dispositiu GPS (davant el 25% actual).

Entre els usos 'tradicionals' trobem també un increment, encara que més moderat, a l'hora d'usar el telèfon per enviar o rebre trucades sense mans lliures (12% llavors davant el 14% el 2019) o la missatgeria instantània (14,4% vs el 19% actual).
DGT
Comparteix a la teva xarxa social preferida: