Tres de cada quatre conductors (75%) es mostren d'acord en realitzar cursos de seguretat viària i / o conducció cada 10 anys
dilluns, 15 / juny / 2020
Comparteix a la teva xarxa social preferida:
La salut viària és una de les màximes preocupacions per a la societat
Tres de cada quatre conductors (75%) es mostren d'acord en realitzar cursos de seguretat viària i / o conducció cada 10 anys
L'ús de casc en patinets, prohibir fumar conduint, obligatorietat ús de guants en els motoristes, i millorar l'obtenció del certificat mèdic, són mesures valorades positivament. Totes elles relacionades amb la protecció de la salut, un tema de gran preocupació per a la societat.
Tres de cada quatre conductors espanyols estan convençuts que la xifra anual de morts per accident de trànsit és menor que la real que registra la Direcció General de Trànsit. Aquesta dada es desprèn de l'enquesta realitzada per la Fundació Espanyola per a la Seguretat Viària per al Baròmetre FESVIAL de Seguretat Vial i Mobilitat, realitzada en els dies previs a el decret d'estat d'alarma per COVID-19, que va entrar en vigor al nostre país el passat 14 de març.
Segons les dades contingudes en el Baròmetre FESVIAL de Seguretat Vial i Mobilitat, un percentatge similar de conductors (75%) es mostren a favor de realitzar, cada 10 anys, cursos de seguretat viària i de conducció segura i eficient, com a mesura de "refresc "i actualització de coneixements.
El Baròmetre FESVIAL de Seguretat Vial i Mobilitat és una eina independent i objectiva desenvolupada per la Fundació Espanyola per a la Seguretat Viària, per conèixer l'opinió dels conductors sobre diferents aspectes de seguretat viària i mobilitat, així com la seva evolució.
Els resultats obtinguts permetran actuar per millorar la seguretat viària i mobilitat de la població. El baròmetre es va realitzar a una mostra de 600 conductors a tot Espanya amb una distribució proporcional, del dia 11 a el 17 de març de 2020, i amb un marge d'error mostral màxim de l'+/- 4%.
BAIXA PERCEPCIÓ DEL PROBLEMA DE LA SINISTRALITAT VIÀRIA
Tres de cada quatre conductors (76.7%) creuen que la xifra de morts per accident de trànsit és menor que la xifra real. D'ells el 37.8% pensen que el nombre de víctimes mortals en sinistres vials no supera el miler a l'any (quan són una mica més de 1.800), En canvi, sorprenentment, consideren que hi ha més ferits greus dels que realment es produeixen.
D'aquestes dades es desprèn que hi ha una baixa percepció i coneixement de la realitat de morts i ferits greus produïts pels accidents de trànsit, un important problema global les xifres segueixen sent desconegudes per a la societat.
Segons la Fundació Espanyola per a la Seguretat Viària aquesta percepció errònia en el nombre de morts a l'any per causa d'un accident de trànsit, podria distorsionar encara més i relativitzar per la crisi del coronavirus, ja el nombre de morts ha estat molt superior per aquesta causa en els últims mesos, tot i que encara estaria lluny del gairebé milió i mig de morts que anualment causen els accidents de trànsit en el món, problema també classificat com a pandèmia per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
En aquest sentit des FESVIAL s'assenyala que cal seguir sensibilitzant la població sobre el valor de cada vida humana, perquè els ciutadans / es segueixin prenent consciència de la importància de les mesures preventives.
Per això, i amb la recuperació dels nivells de mobilitat previs a l'estat d'alarma, des FESVIAL alerten el risc que s'incrementin els accidents de trànsit: a l'haver-hi menor nombre de vehicles a les vies alguns conductors poden tenir una falsa percepció de seguretat. A això es pot sumar la manca d'hàbit en la conducció per no haver fet servir el vehicle durant aquests mesos, el que pot agreujar algunes situacions.

Segons l'últim balanç consolidat de sinistralitat viària, facilitat per la DGT, corresponent a 2018, en aquest any es van registrar 1.806 morts i 8.935 ferits greus que van requerir hospitalització.
CAUSES DELS ACCIDENTS
Els conductors espanyols enquestats consideren que les dues primeres causes dels accidents de trànsit són l'alcohol i les drogues, quan en realitat hi ha causes concurrents que produeixen major nombre de sinistres amb víctimes, com les distraccions (32%) i la velocitat (22% ), segons les dades de l'Informe i balanç de sinistralitat 2018 publicats per la DGT. Els accidents produïts per alcohol i drogues, segons les dades oficials, suposen el 21%.
Respecte de les causes d'accidents relacionades amb el vehicle, el mal estat del pneumàtic és a el que major rellevància se li dóna, dada interessant ja que certament els pneumàtics són un dels components de el vehicle més importants per a la seguretat.
Els ADAS (Sistemes Avançats d'Assistència a la Conducció), encara que no estan totalment implantats en els vehicles, estan ben valorats pels conductors espanyols com sistemes que ajuden a la seguretat.
Els conductors no consideren l'antiguitat de el vehicle com una causa principal dels accidents de trànsit, tot i que el 60% de el parc automobilístic a Espanya té més de deu d'anys, superant els 12 anys de mitjana (dades DGT). Les principals conseqüències de l'antiguitat de el parc mòbil són les emissions contaminants i disposar de menys sistemes de seguretat. La crisi econòmica actual pot augmentar més l'antiguitat mitjana el parc automobilístic, per la qual cosa des FESVIAL recomanen que des de les corresponents administracions es fomentin plans de renovació de vehicles.
De les dades obtingudes es desprèn que entre les causes percebudes més importants dels accidents de trànsit assenyalades en el Baròmetre FESVIAL de Seguretat Vial i Mobilitat, destaca la importància del factor humà i el comportament del conductor. Per això, des de la Fundació Espanyola per a la Seguretat Viària es subratlla la necessitat de seguir actuant en tot el relatiu al factor humà per millorar la seguretat viària, a través de la investigació, informació, educació, sensibilització, conscienciació i formació.
ACCEPTACIÓ DE POSSIBLES NOVES MESURES DE TRÀNSIT
Dins de la proposta realitzada fa uns mesos per la Direcció General de Trànsit d'introduir noves mesures, la més valorada pels conductors és l'obligatorietat de l'ús de casc per a usuaris de patinets elèctrics. Moltes ciutats estan apostant pels desplaçaments en vehicles de Mobilitat Personal (VMP) per evitar l'ús de el vehicle privat i el transport públic, de manera que és molt important informar i conscienciar sobre el seu ús segur, i també modificar aspectes de la normativa: ús de casc, registre d'identificació, assegurança de responsabilitat, etc., perquè aquests vehicles siguin una manera de transport viable i segur.
Entre les possibles mesures de trànsit proposades en l'enquesta del Baròmetre FESVIAL de Seguretat Vial i Mobilitat, a més de l'acceptació de l'ús obligatori de casc en VMP (76,4%), destaquen mesures com la prohibició de fumar mentre es condueix (69, 7%), l'obligatorietat en l'ús de guants en els motoristes (69,6%), i perfeccionar les mesures i requisits per a obtenció de l'certificat psicotècnic en els centres de reconeixement (71,4%). Totes elles mesures amb bona acceptació i molt relacionades en definitiva amb la protecció de la salut, un tema que especialment ara preocupa més a la societat.
Les mesures relacionades amb la velocitat no són ben rebudes, segons les dades registrades en el Baròmetre de FESVIAL. Un fet interessant perquè objectivament la velocitat és un factor de risc que té gran incidència gestació dels accidents de trànsit i la gravetat de les seves conseqüències.
En aquest context de la velocitat, la limitació en les ciutats a 30km / h no ha generat una acceptació generalitzada entre els enquestats, ja que tot i que el 51,9% li donen suport, hi ha un 21,6% de conductors que la rebutgen i el 26.5% es mostren indiferents. Actualment moltes ciutats estan implantant cada vegada més zones 30 per proporcionar més espai segur als vianants i VMP, reduint la circulació i la velocitat dels vehicles a motor.
RECICLATGE FORMATIU
La formació i informació dels conductors és una estratègia clau en la prevenció dels accidents vials. Tres de cada quatre conductors (75%) es mostren d'acord en realitzar cursos de seguretat viària i conducció cada 10 anys. Els conductors valoren positivament reciclar-se en formació viària. El fet té sentit ja que les normes, els estils de conducció, els riscos vials, els sistemes de seguretat, etc., van canviant amb els anys, de manera que el reciclatge en formació és fonamental perquè els conductors coneguin més la seguretat i els riscos vials als quals estan exposats i puguin, amb el seu comportament, prevenir els accidents de trànsit.
Amb una diferència àmplia, -una mica més de deu punts percentuals-, les dades obtingudes en el Baròmetre FESVIAL de Seguretat Viària posen de manifest que aquesta mesura té més acceptació (80%) entre els conductors de 18 a 34 anys, produint-se un descens a gairebé el 69% a la franja de 45 a 65 anys.

fesvial.es
Comparteix a la teva xarxa social preferida: