Tecnologia al servei del ciutadà als nous panells de missatgeria variable
Comparteix a la teva xarxa social preferida:
Missatges més gràfics i clars: això és el que permeten els cinc nous panells que el Servei Català de Trànsit va instal·lar en fase de proves el mes de maig i que aquesta setmana entren en funcionament.
“L’objectiu és que l’usuari entengui millor amb un cop d’ull la informació que estem donant, que no hagi de llegir tant”, explica Cristina Pou, subdirectora general de Gestió del Trànsit.
Els panells de missatgeria variable (PMV) són un dels mitjans clau de difusió d’informació de què disposa el Servei Català de Trànsit, i en té 131 de propis distribuïts a les carreteres de la xarxa viària principal.
Els dispositius que hi ha actualment tenen una zona de text a la part central on es poden escriure missatges (en tres línies amb 12 caràcters cadascuna) i dues zones gràfiques, situades als extrems, on es poden representar imatges en color. Així doncs, presenten força limitacions a l’hora d’informar l’usuari, cosa que no passa amb els nous panells, que Pou descriu com “d’última generació”. “Són els primers a l’estat espanyol amb tecnologia full matrix, un sistema que d’altres països europeus ja empren”, explica. Aquests panells tenen una matriu de píxels a tota la superfície, de manera que no tenen cap tipus de límit a l’hora d’escriure missatges o representar gràfics a qualsevol punt del panell. “Amb la nova tecnologia, el panell és com una pissarra”, subratlla la subdirectora general de Gestió del Trànsit. Aquesta flexibilitat a l’hora de dissenyar text i gràfics que permet, entre d’altres, poder representar lletres més grans per destacar missatges d’especial rellevància fa que el conductor requereixi menys temps per comprendre el missatge.

Els nous dispositius estan instal·lats a les principals vies d’accés a Barcelona: a la C-58, a l’altura de Badia del Vallès; a la C-32, entre el Masnou i Montgat; a la C-31, a l’Hospitalet de Llobregat; a la B-23, entre el Papiol i Molins de Rei, i a l’AP-7, a Sant Cugat del Vallès. La subdirectora general de Gestió del Trànsit explica que, en funció de com funcionin i un cop estiguin consolidats, se’n faran noves comandes. “Hi ha un canvi total en la manera d’informar i necessitem que l’usuari l’interioritzi”, conclou. També explica que, a iniciativa de l’SCT, s’ha creat un grup de treball en l’àmbit europeu perquè tots els organismes facin servir els mateixos pictogrames i hi hagi homogeneïtat en els missatges.
INFOTRANSIT
Comparteix a la teva xarxa social preferida: