Saps quins són els riscs de la gent gran al volant?
Comparteix a la teva xarxa social preferida: Encara que pensem el contrari, no hem de caure en l'error de pensar que el nombre de conductors que es pot considerar "grans" (edat superior als 65 anys) és escàs a les nostres carreteres. Segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT) així com de l'estudi sobre Majors de 65 anys i seguretat viària publicat per la Fundació MAPFRE, les xifres de les que estem parlant és de 2.300.000 conductors o, el que és el mateix, un 10% dels conductors censats a Espanya.
Aquests conductors, que si bé poden desplaçar encara sense cap problema, deuen únicament tenir la precaució d'estar atent als símptomes que amb el pas dels anys, a poc a poc van fent efecte en el seu cos. Hem de reconèixer que per molt bé que ens sentim, no ens trobarem a les mateixes condicions físiques que algú amb 25 anys, però segur que encara podem donar molta guerra.
Què fer quan apareixen els primers símptomes
El primer és no preocupar-se. És una cosa normal i que tard o d'hora li arriba a tothom i, per tant, hi ha molta informació sobre això i els metges podran donar un cop de mà per pal·liar els primers símptomes que tinguem de la vellesa.
Un dels primers símptomes que tindrem estarà relacionat amb la vista. De mitjana, a partir dels 40 anys començarem a notar que la nostra visió empitjora. Notarem primer dificultats per llegir amb claredat, també per veure la televisió, després passarem a necessitar més llum per veure correctament, no apreciarem tan nítidament els colors ...
Tot això ocorre de forma progressiva pel que haurem d'estar atents als senyals físiques que ens van arribant i prendre les mesures oportunes. La més senzilla és utilitzar ulleres sempre que sigui necessari, sobretot per conduir i en la mesura del possible, tenint en compte que de nit la nostra vista no serà tan aguda com abans, evitar conduir després de la posta del sol.
L'oïda és un altre sentit fonamental al qual el pas dels anys no perdonarà. Aproximadament a partir dels 60 anys notarem una disminució progressiva de la capacitat auditiva que per desgràcia sol afectar més a aquelles freqüències altes, just les més necessàries durant la conducció ja que els sons com les botzines dels cotxes o les sirenes emeten en aquestes freqüències . Haurem per tant estar atents a la conducció i evitar portar la ràdio massa alta perquè ens impedirà adonar-nos dels senyals acústics que ens puguin llançar altres vehicles.
Els problemes físics arribaran als 70 anys, on el 80% de la població pateix algun tipus d'artritis o rigidesa muscular que li impedeix moure les articulacions amb llibertat. Hi haurà per tant moviments que no podrem realitzar correctament asseguts al cotxe, com girar el cap o moure amb soltesa les nines al volant. En aquest cas, hem de plantejar-nos si podem o no seguir conduint amb seguretat, tant la nostra com la dels altres usuaris.
No ens oblidem tampoc del descens en la velocitat dels processos mentals. Valorar les situacions i prendre decisions correctes seran amb el pas dels anys una mica més lentes. El temps de reacció també serà més llarg amb la qual cosa haurem anticipar les maniobres i augmentar la distància de seguretat per compensar els efectes.
Ens queda finalment un tema molt important com és el dels medicaments, que ja vam tractar en el seu moment tant sabent si eren o no compatibles com els seus possibles efectes en la conducció. És una cosa que hem de tenir molt present i ser molt curosos amb això.
Si prenem un medicament que pot afectar en la nostra capacitat al volant, no tindrem més remei que deixar el cotxe aparcat. La solució de no prendre el medicament per poder fer-ho tampoc és vàlid ja que posarem la nostra salut en joc més de la nostra seguretat viària.
I per descomptat, si tenim algun tipus de dubte el millor és que ens dirigim al nostre metge de capçalera que ens assessorarà sobre aquells dubtes que tinguem.
fundacionmapfreComparteix a la teva xarxa social preferida: