Permís per Punts
Tota la informació des del teu navegador

Selecciona el teu idioma CASTELLÀCASTELLÀCATALÀCATALÀ
  • Ets a:Inici
  • Notícies
  • Recomanacions per a conductors amb problemes de visió

Recomanacions per a conductors amb problemes de visió

Comparteix a la teva xarxa social preferida:
La majoria de la informació per conduir arriba a través de la vista. Tot i això, gairebé el 80% dels espanyols tenim algun problema de visió. Us donem les millors recomanacions per a conductors que pateixin algun problema en la seva visió en conduir.
 

Gairebé el 80% de la població a Espanya té algun problema visual, segons l'informe “La Visión a España 2020”. A més, un 30% dels espanyols pateixen, almenys, dos problemes en la visió i un 14%, tres. Tenint en compte que a través dels ulls els conductors rebem el 80% de la informació durant la conducció, és una qüestió important. Els principals trastorns són presbícia (42%), miopia (39%), astigmatisme (39%) i hipermetropia (18%).




Per això, a la revista Trànsit i Seguretat Viària –a la secció dedicada a la Salut Vial– l'assessora mèdica de la DGT, Elena Valdés, ha fet un repàs a les raons per les quals és important veure bé a l'hora de posar-se al volant, cosa que si bé tots coneixem, no poques vegades oblidem.

Recomanacions al conductor amb problemes de visió
  • Utilitzeu les ulleres o lents de contacte per aconseguir la millor visió al volant.
  • Si teniu necessitat d'usar ulleres “de prop” és recomanable que utilitzeu unes ulleres progressives per observar millor la informació que rep a través del tauler del vehicle.
  • Unes ulleres de sol que evitin l´excés de llum fan la conducció més confortable
  • Si noteu dificultats per conduir de nit (no distingeix bé els senyals, no calcula bé la profunditat, etc.), eviteu conduir de nit o quan hi hagi males condicions de lluminositat (pluja, boira…). Planifiqueu el viatge evitant condicions climàtiques adverses
  • Reduïu la velocitat: en augmentar la velocitat es redueix el camp de visió
  • Si preneu algun fàrmac que afecta la vostra visió, seguiu els consells del vostre metge i eviteu la conducció nocturna.
  • Si l'oftalmòleg, amb motiu d'una exploració, li dilata la pupil·la, no conduïu fins que no us passi l'efecte de la medicació.
  • Procureu conduir per rutes conegudes i poc concorregudes.

I és que la visió humana és molt complexa. Com explica el doctor Nouzet, al “Manual sobre Neurologia i Conducció”, “en conduir, l'ésser humà ha d'estar atent a les imatges processades als camps visuals centrals i perifèrics, en diferents condicions de lluminositat i, per tant, de contrast entre les imatges, mentre està en moviment sobre un entorn que, alhora, té altres objectes mòbils i, moltes vegades, en condicions adverses que, per si mateixes, disminueixen la visibilitat. A més, la funció visual humana té un alt nivell de complexitat, ja que necessita integrar diversos tipus d'informació (posició, mida, color, moviment…) per elaborar una imatge nítida per al cervell. Amb tot, és senzill entendre com les alteracions visuals poden afectar la capacitat de conduir vehicles”.

L'agudesa visual (definició o detall amb què es perceben els objectes), el camp visual (espai total que s'abasta amb la visió en mirar un punt central) i la sensibilitat al contrast (capacitat per discriminar un objecte del fons en què es troba) són capacitats bàsiques per a la conducció que es poden veure alterades per nombroses malalties o trastorns, bé del propi òrgan de la visió (cataractes, glaucoma o alteracions de la refracció, com la miopia, astigmatisme…), bé per malalties d'altres òrgans o sistemes, com la diabetis. La disminució d'aquestes capacitats posa en risc la seguretat tant del conductor com de terceres persones.

En els reconeixements mèdics per obtenir o renovar el permís de conduir, la primera exploració que es fa al conductor és l'agudesa visual, i en concret la llunyana. Una bona agudesa visual permet observar amb precisió els estímuls visuals de lentorn vial.

La normativa autoritza a conduir amb una agudesa visual binocular de 0,5 (amb correcció o sense); no obstant això, cal explicar al conductor que ha de conduir amb la millor visió que pugui aconseguir, i si aconsegueix una visió superior al 0,5 amb ulleres o lents de contacte, encara que no hi estigui obligat, és imprescindible que les utilitzi. A més, en males condicions d'il·luminació (de nit o amb poca visibilitat), l'agudesa visual es redueix, i cal comptar amb una sensibilitat adequada al contrast –habilitat per identificar un objecte i separar-lo del fons on es troba (senyals de trànsit, vianants, vehicles)–. Quan la sensibilitat al contrast s'altera cal evitar la conducció del capvespre a l'alba.

"ENLLUERNATS"

El percentatge de persones amb alteracions a la visió nocturna ha augmentat a causa de l'envelliment general de la població. L'enlluernament (pèrdua de visió de curta durada, de 3 a 5 segons, després de l'exposició a una llum més intensa que la il·luminació general) i la discapacitat que produeix, quan el temps per recuperar novament la seva visió s'allarga, augmenta amb la edat, fins i tot amb ulls sans. I s'incrementa més en persones amb cataractes i és més freqüent en els operats de cirurgia refractiva.

Els enlluernaments es produeixen fonamentalment de nit i molts conductors eviten conduir de nit reduint el risc vial.

La legislació no aborda la visió propera; no obstant això, és recomanable que qui necessita ulleres de prop utilitzi correcció amb lents progressives que permeten veure de prop i llegir la informació que es rep des del tauler del cotxe (velocímetre, GPS...)

Pel que fa al risc, és més rellevant que l'agudesa visual és el camp visual que permet percebre l'escena amb amplitud. Algunes patologies (com retinopaties o degeneració macular) alteren el camp visual, impedint la conducció; però, sense que hi hagi patologia, altres circumstàncies fan perdre camp visual, com alguns elements de l'estructura del vehicle. Per reduir-ne l'efecte cal fer un ús continu dels retrovisors i incrementar els moviments de rotació del coll. Aquestes recomanacions –també per als conductors amb visió monocular– i explicar com es redueix el camp visual a mesura que augmenta la velocitat ajudaran qui pateix patologies visuals a comprendre la necessitat de viatjar a menor velocitat.

I amb alcohol, pitjor

Si a la conducció nocturna s'hi afegeix l'alcohol no només es veuran afectades les aptituds psicomotores del conductor, el grau d'atenció i el temps de resposta, també es pot alterar la qualitat de la visió. A mesura que augmenta la concentració d'alcohol a la sang, disminueix la capacitat de discriminació visual i la capacitat de rebre estímuls visuals perifèrics

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Cercador ràpid

Localitza el curs que millor s'adapti a les teves necessitats filtrant per centre, tipus de curs o data d'inici.
Per centre:Llistar els centres que imparteixen cursos de punts
Per tipus de curs:
Per data de curs:

La UTE FAC-CNAE està formada per la Federació d'Autoescoles de Catalunya juntament amb la Confederació Nacional d'Autoescoles.
UTE FAC-CNAE
C/ Mineria, 62-64, baixos
08038 Barcelona
Tel. 900 10 20 88
permisperpunts@recuperapunts.cat