Pla Moves 2020: ajudes de fins a 6.500 euros per comprar cotxes elèctrics
dimecres, 17 / juny / 2020
Comparteix a la teva xarxa social preferida: El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un Reial Decret pel qual s'articula la segona edició de el Programa d'Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible (Moves), que compta amb una dotació pressupostària de 100 milions d'euros i que donarà ajudes a la compra de vehicles elèctrics de fins a 5.500 euros, als quals es sumaran 1.000 euros addicionals aportats pels fabricants.
Així ho va anunciar la ministra d'Hisenda i portaveu de l'Executiu, María Jesús Montero durant la roda de premsa després del Consell de Ministres, en què ha assenyalat que aquest programa, recollit en el 'Pla d'impuls de la cadena de valor de la indústria de l'automoció: Cap a una mobilitat sostenible i connectada ', ha ampliat el seu pressupost en comparació amb l'edició anterior, que va comptar amb una partida de 45 milions d'euros.
Aquesta iniciativa donarà ajudes directes a l'adquisició de vehicles elèctrics o híbrids endollables, així com a la instal·lació d'infraestructura de recàrrega de vehicles electrificats, de sistemes de préstecs de bicicletes elèctriques i a la posada en marxa de plans de transport als centres de treball.
La nova edició del Moves compta amb 55 milions d'euros més de pressupost (+ 122%) que l'anterior, amb fons que procedeixen de línies pressupostàries assignades a l'Institut per a l'Estalvi i la Diversificació de l'Energia (IDEA), dependent de Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
La previsió de l'executiu és que per cada milió d'euros que s'inverteixi a través del Moves II es mobilitzi un valor afegit d'entre 3,5 i 4 milions d'euros, el que permetrà la generació de 5.000 llocs de treball. A més, estima que el programa motivi un estalvi de 14 tones equivalents de petroli anuals i una reducció d'emissions de 40.250 tones a l'any de diòxid de carboni (CO2).
Els fons del nou Moves, que estarà coordinat pel IDEA i serà gestionat per les comunitats autònomes, es repartiran segons el criteri de l'Padró d'habitants publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Així, Andalusia, amb 17.950.000 d'euros serà la regió que rebrà una major dotació en el repartiment de l'pressupost del Moves, seguida de Catalunya, amb 16.120.000, i de Madrid, amb 14,1 milions d'euros. En la banda oposada se situen Melilla (180.431 euros), Ceuta (180.729 euros) i la Rioja (668.067 euros).
Les comunitats autònomes hauran de concretar el repartiment del pressupost assignat del Moves entre les diferents actuacions, tot i que s'estableix que fins al 70% es pot destinar a la compra de vehicles alternatius, fins a un 50% podrà dirigir-se a la implantació de punts de recàrrega i un mínim d'un 10% haurà de dedicar a l'incentiu de plans de treball o mesures adoptades pels ajuntaments com a resposta a les necessitats de mobilitat associades a l'coronavirus.
Entre 600 i 15.000 euros d'ajudes
Les ajudes a la compra de vehicles alternatius recollides en la segona edició de l'Moves varien entre els 600 i els 15.000 euros, en funció del tipus de vehicle adquirit, que podrà ser un cotxe, una motocicleta, un vehicle comercial, un autobús o un camió , mentre que les motoritzacions subvencionables són híbrids endollables, elèctrics o de gas, aquest últim només per a transport pesat.
Els compradors que adquireixin un vehicle elèctric lleuger de més de 90 quilòmetres d'autonomia podran rebre una subvenció de fins a 5.500 euros en cas que desballestin un vehicle antic de més de set anys, mentre que en cas de no donar de baixa cap automòbil, la quantia de l'ajut serà de 4.000 euros.
El pla llançat pel Govern apunta que els fabricants hauran de complementar les ajudes públiques amb 1.000 euros addicionals en cas dels models elèctrics, de manera que els clients particulars podran obtenir una rebaixa de fins a 6.500 euros a l'hora d'adquirir un model amb aquesta tecnologia. L'aportació de les marques variarà en funció de la tecnologia de el vehicle adquirit.
A més, els turismes d'hidrogen rebran fins a 5.500 euros d'ajuda, en cas de desballestar un cotxe antic, mentre que se subvencionarà l'adquisició de cotxes elèctrics o híbrids endollables d'entre 30 i 90 quilòmetres d'autonomia amb fins a 2.600 euros.
La compra d'una furgoneta elèctrica, d'hidrogen o 'connector' es recolzarà amb fins a 6.000 euros, amb desballestament d'un vehicle antic, tot i que els minibusos i furgons amb aquestes tecnologies rebran 8.000 euros, sense opció de donar de baixa un antic, a l'igual que els camions i autobusos, que obtindran 15.000 euros.
Els quadricicles i motocicletes elèctriques seran objecte d'ajudes d'entre 600 i 800 euros, mentre que els vehicles comercials i industrials de gas liquat de petroli rebran entre 3.600 i 13.500 euros, i els de gas natural, entre 4.500 i 13.500 euros.
Es podran acollir a aquest nou paquet d'incentius a la compra de vehicles alternatius autònoms, persones físiques, comunitats de propietaris, empreses privades, entitats locals i entitats públiques vinculades a elles, administracions de les comunitats autònomes i altres entitats públiques vinculades a l'Administració General de l'Estat.
Pel que fa a la infraestructura de recàrrega dels vehicles electrificats, la segona edició d'aquest programa estableix un límit d'ajuts de 100.000 euros per destinatari últim i convocatòria i que seran d'un 30% o un 40% de el cost subvencionable, depenent de el tipus de beneficiari.
D'altra banda, pel que fa al finançament dels sistemes de préstecs de bicicletes elèctriques, el Moves II preveu una limitació de subvenció també de 100.000 euros, mentre que el cost subvencionable ascendirà a el 30%.
principals novetats
Una de les principals novetats d'aquesta convocatòria de el pla és que les comunitats i ciutats autònomes podran realitzar inversions directes amb càrrec al Moves per, entre d'altres aspectes, instal·lar punts de recàrrega en hospitals i altres edificis de la seva titularitat, i també per renovar les seves flotes de vehicles i transport públic.
A més, el programa també busca afavorir que empreses i administracions puguin oferir solucions de mobilitat en el context de la pandèmia del coronavirus, de manera que dóna suport a les companyies a posar en marxa plans de treball que, juntament amb el teletreball i altres mesures d'organització , permetin oferir més alternatives de transport segur i sostenible a treballadors i clients.
Els ajuntaments, per la seva banda, tindran la possibilitat de finançar iniciatives de foment de desplaçaments individuals a peu o amb bicicleta, motocicleta i altres mitjans de desplaçament unipersonal a través del Moves, amb sistemes de préstecs o l'adaptació de carrils per a aquests usos, calmat de trànsit, establiment d'espais compartits o ampliació de voreres i espais públics.
També es podran fer servir els fons d'aquest pla per reforçar el transport públic i per a la posada en marxa de carrils exclusius o accions per garantir un repartiment d'última milla sostenible, mitjançant adaptacions ràpides de la ciutat, entre d'altres.
El suport per a la implantació de mesures de mobilitat sostenible a la feina i de les adaptacions per respondre a les necessitats de mobilitat vinculades a l'Covid-19 pot ascendir fins als 500.000 euros, llevat que l'òrgan gestor en la seva convocatòria fixi un límit inferior amb base a el pressupost assignat a la mesura.
Els ajuts seran de el 40% de el cost subvencionable per als destinataris últims d'ajuda, excepte per a aquells sense activitat comercial ni mercantil (com els ajuntaments), el percentatge s'elevarà fins al 50%.
www.hibridosyelectricos.com
Comparteix a la teva xarxa social preferida: