Permís de conduir: cinc claus sobre com recuperar punts
dilluns, 14 / setembre / 2020
Comparteix a la teva xarxa social preferida:
El permís de conduir per punts es va implantar a Catalunya l’1 de juliol de 2006 i, juntament amb mesures com el Pla integral contra la velocitat excessiva (PIVE), ha estat determinant per a la reducció de la sinistralitat. És conegut que els conductors perden punts en cometre infraccions, però… com es poden consultar i recuperar? A continuació, una explicació en cinc claus:
1. Quants punts tinc?
Per norma general, els conductors tenen 12 punts, excepte els novells i els que acabin de recuperar el permís, que comencen amb 8. Els conductors que conservin tots els punts per no haver estat sancionats rebran una bonificació de dos punts després del tercer any, i d’un punt més al cap dels tres anys següents, de manera que poden acumular un màxim de 15 punts.
Els conductors que tinguin un permís de conduir vigent poden consultar el seu saldo de punts per Internet, seguint les instruccions de la Direcció General de Trànsit (DGT) del Ministeri de l’Interior.

2. Quines són les infraccions més freqüents?
Alguns exemples de les infraccions més freqüents que resten punts són la superació dels límits de velocitat, que pot implicar la pèrdua d’entre 2 i 6 punts, i conduir sense casc o cinturó de seguretat, que suposa una penalització de 3 punts. També significa una pèrdua de 3 punts fer servir el mòbil o auriculars mentre es condueix.
La penalització és de 4 punts per no aturar-se davant d’un estop o d’un semàfor en vermell, així com per conduir amb una taxa d’alcohol superior a 0,25 i fins a 0,50 mg/l d’aire espirat (des de 0,15 fins a 0,30 mg/l per a professionals i conductors novells). Finalment, la reducció de punts ascendeix a 6 per conduir amb presència de drogues a l’organisme.
3. Com recupero punts?
Hi ha dues vies per recuperar punts perduts. La primera és mantenir una bona conducció i no cometre infraccions que restin punts. Els conductors que tinguin el permís vigent (encara els queden punts) recuperaran els 12 inicials si durant dos anys no en tornen a perdre. El temps per restablir els punts serà de tres anys si la detracció va ser per almenys una infracció molt greu.
Una segona via per recuperar punts és fer un curs de sensibilització viària de 12 hores. Aquesta formació implica recuperar fins a 6 punts (sense que es puguin superar els 12 inicials).

A-2
4. I el permís?
D’altra banda, els conductors que es quedin sense permís de conduir per pèrdua de tots els punts han de fer un curs de sensibilització de 24 hores per recuperar-lo. Un cop acabada la formació, cal superar un examen a la Prefectura Provincial de Trànsit, fet que permet obtenir un nou permís amb 8 punts.
Els conductors que, per sentència, perdin el permís fins a dos anys, hauran de fer el curs de 24 hores per recuperar-lo amb els punts que tenien abans de la decisió judicial. En cas que la privació del permís de conduir sigui superior a dos anys, caldrà fer el mateix curs i superar l’examen a la Prefectura de Trànsit per obtenir 8 punts.
5. On es poden fer els cursos?
A Catalunya hi ha 38 centres per fer cursos de sensibilització viària, en els quals intervenen formadors viaris, psicòlegs i víctimes d’accidents. Es pot buscar el centre més proper en el mapa de localització de centres de l’SCT. El preu dels cursos per a l’any 2020 és de 334,88 euros més IVA si es tracta d’una recuperació total de punts, mentre que el curs de recuperació parcial té un cost de 178,08 euros més IVA, i el curs de formació addicional, de 104,89 més IVA.
A més, en la realització dels cursos, que han de ser presencials, cal tenir en compte que els centres han de mantenir les condicions per a la prevenció de la COVID-19, d’acord amb les recomanacions del Servei Català de Trànsit (SCT).
De fet, les autoescoles i els centres de sensibilització viària de Catalunya van reprendre la seva activitat aplicant les mesures de prevenció i higiene corresponents, que podeu consultar a l’apunt de l’Infotrànsit Formant en mobilitat amb seguretat.
INFOTRANSITComparteix a la teva xarxa social preferida: