A partir de maig de 2021, entra en vigor en els països de la Unió Europea la nova normativa per a les etiquetes dels pneumàtics.
L'objectiu d'aquest canvi és oferir als consumidors una informació més completa sobre les característiques dels pneumàtics.
S'han reestructurat els apartats de resistència de rodament i de comportament de la frenada en carreteres mullades. Amb això s'aconsegueix que les etiquetes siguin més clares i fàcils d'interpretar. Aquesta nova norma també inclou els pneumàtics dels vehicles industrials (classe C3).
més pictogrames
Les noves etiquetes inclouran dos nous pictogrames, per indicar si l'adherència d'aquest pneumàtic és adequada per a la neu i compleix amb les normes europees (el conegut test del floc de neu) i si ofereix una bona tracció amb gel (complint els nous estàndards de qualitat ISO).

Amb codi QR
A partir de maig, els consumidors podran accedir a informació addicional a través d'un codi QR situat a la part superior dreta de l'etiqueta. Aquest enllaç portarà a una base de dades de la Unió Europea, l'EPREL (sigles en anglès, per a la base de dades de productes europeus per a l'etiquetatge energètic).
Aquí estarà disponible tota la informació relacionada amb el producte comprat, a més de les diferents classificacions dels pneumàtics i dades sobre el procés productiu. Tota aquesta informació és inclosa pels propis fabricants dels pneumàtics.
Millorar la seguretat viària i reduir l'impacte mediambiental
En el seminari on line organitzat per AFANE (Agrupació de Fabricants de Pneumàtics, abans Comissió de Fabricants de Pneumàtics), Ana Blanco, sotsdirectora adjunta de Circulació de la Direcció General de Trànsit (DGT), ha destacat que els pneumàtics són "molt eficaços" en l'estabilitat del vehicle, en la reducció de la distància de frenada i en la disminució de el risc de "aquaplaning".
Per això, Blanco ha valorat de forma positiva l'etiqueta dels pneumàtics a partir de l'1 de maig: "És molt útil per donar informació al consumidor sobre quin és el millor pneumàtic per al seu vehicle. L'objectiu és disminuir la sinistralitat a la carretera (1.755 morts el 2019, segons l'última dada de la DGT) i reduir l'impacte ambiental minimitzant, per exemple, el soroll ".
Els professionals, també.
La representant de la DGT també ha subratllat la importància que té que els professionals de sector coneguin el nou etiquetatge, per conscienciar de la importància que tenen els pneumàtics tant en la seguretat viària com en la sostenibilitat.
Segons l'estudi "Valoració de l'Etiqueta Europea per l'Instal·lador", que han elaborat s'afanyi i l'empresa GIPA, el 97% dels treballadors relacionats amb els pneumàtics sap què és l'etiqueta, encara que només el 14% sap amb certesa que el nou disseny entra en vigor pròximament.
dgt.es