Motoristes més preparats, motoristes més segurs
dimecres, 28 / març / 2018
Comparteix a la teva xarxa social preferida:
Els motoristes, de la mateixa manera que els altres conductors, a vegades cometen errades. Així mateix, en ocasions els motoristes pateixen accidents, igual que la resta de conductors. La diferència entre els motoristes (i també els ciclistes) i els conductors dels altres vehicles és que els primers no estan protegits per cap carrosseria i, per tant, qualsevol impacte a segons quina velocitat pot ser fatal.
Partint d’aquesta premissa, quines mesures es poden prendre per reduir la sinistralitat d’aquest col·lectiu? La primera de totes és adoptar una actitud prudent i respectuosa a la carretera per part de tots els usuaris i tenir present que el motorista és més vulnerable. Des del Servei Català de Trànsit s’han impulsat diverses iniciatives i projectes que tenen per objectiu reduir la sinistralitat dels motoristes; una d’elles és laFormació 3.0. El programa Formació 3.0, que enguany arriba a la quarta edició, és un programa formatiu dirigit als conductors de motocicletes que vulguin millorar la seva tècnica de conducció i, alhora, la seva seguretat a la carretera.

Vuit sessions formatives
L’edició d’enguany consta de vuit sessions repartides per tot el territori català. L’Hospitalet de l’Infant va ser l’escenari triat per a la primera sessió, el divendres 23 passat, prèvia a l’EutichesBook, el popular esdeveniment motociclista que va tenir lloc l’endemà. Les sessions de la Formació 3.0 són gratuïtes i obertes a tots els motoristes que hi vulguin participar, sense inscripció prèvia. Els motoristes que hi participen fan un recorregut d’uns quinze minuts amb la seva motocicleta, acompanyats i enregistrats en vídeo pels instructors de la formació. Posteriorment, es visualitzen les imatges i es comenten els detalls que poden millorar la conducció del motorista. Quan s’acaba l’activitat, el motorista rep la gravació i un full amb deu punts sobre l’estat tècnic de la motocicleta.

Errades més habituals
Els motoristes tracen adequadament els revolts? Frenen correctament la moto segons les circumstàncies de la via? Tenen tots els elements de la moto en bon estat? Aquests són alguns dels errors que s’han detectat en les diferents edicions de la Formació 3.0 i que es poden glossar en cinc aspectes:
-
Velocitat poc adequada a l’entorn. L’excés de confiança és una de les principals causes que fa que els conductors no respectin els senyals de velocitat i que no s’adaptin a les circumstàncies meteorològiques, de la via o del trànsit.
-
Traçat incorrecte dels revolts. S’ha detectat que els motoristes acostumen a entrar massa aviat als revolts, fet que compromet l’estabilitat de la moto.
-
Desconeixement de la tècnica de frenada. Saber frenar correctament és imprescindible. No totes les motos reaccionen igual, ni sempre es frena de la mateixa manera.
-
Mal aprofitament de l’espai. La invasió del carril contrari o de la cuneta en els revolts fa que augmenti la velocitat i sigui més difícil rectificar.
-
Falta de manteniment. Mantenir la moto en bon estat és vital. Revisar el bon funcionament d’alguns elements és bàsic per garantir la seguretat.

Des de març fins a octubre, tots els amants de la moto que vulguin millorar la seva tècnica i la seva seguretat tindran l’oportunitat de fer-ho en alguna de les sessions programades pel Servei Català de Trànsit arreu del territori. La propera cita serà el 14 d’abril a les Terres de l’Ebre. En les tres edicions anteriors de la formació han participat més de 1.200 motoristes. Suma-t’hi i aposta per una conducció més segura!
INFOTRANSITComparteix a la teva xarxa social preferida: