MOTOCICLETES: LA IMPORTÀNCIA DE LA FORMACIÓ PER A MILLORAR LA TEVA SEGURETAT
dimecres, 20 / desembre / 2017
Comparteix a la teva xarxa social preferida:
Viatjar en vehicles de dues rodes té nombrosos avantatges tant per a l'usuari com per al medi ambient. Entre elles, escurça el temps en els desplaçaments fins a en un 70%, redueix les congestions de trànsit o emet un 50% menys de CO2 en comparació amb altres vehicles motoritzats. Una sèrie de beneficis que necessiten anar acompanyats de conductes per part del motorista, i de la resta d'usuaris de la via, que afavoreixin a la seguretat viària.
En aquest sentit, és important reforçar la formació, un cop obtingut el carnet de moto, amb l'objectiu de conèixer quines són les conductes més adequades per conduir de manera segura i responsable. Per això, els cursos de formació avançada es perfilen com una opció ideal per contribuir a crear una cultura de la seguretat viària entre el col·lectiu d'usuaris de moto.
Però no només entre els usuaris regulars, sinó també entre els nous usuaris que utilitzen la moto com a vehicle, per exemple, de treball. I és que, arran de l'auge del comerç electrònic, s'ha produït un augment en les flotes de les empreses que realitzen repartiments a domicili. Això es deu al fet que la motocicleta es perfila com el transport més eficaç per als desplaçaments de porta a porta.
Al fenomen del creixement del comerç electrònic s'uneix també un altre en auge a les diferents ciutats d'Espanya, el sharing o l'ús de motocicletes compartides. En ambdós casos, es dóna un augment d'usuaris de la motocicleta que, en moltes ocasions, necessiten ampliar els seus coneixements per tenir una major seguretat sobre les dues rodes.
Iniciatives per millorar la seguretat en moto
Des ANESDOR, com a associació que aglutina el 96% de la indústria dues rodes a Espanya, hi ha un ferm compromís amb la seguretat viària. En aquest context, l'entitat col·labora en diferents projectes i iniciatives que busquen aprofundir en les causes dels accidents de trànsit i fomentar una conducció responsable.
Entre ells, el programa de formació avançada Formació 3.0, realitzat de manera conjunta amb el Servei Català de Trànsit, que busca augmentar la seguretat dels conductors de dues rodes i reduir la sinistralitat a la carretera. Però també la iniciativa Viu la Moto, promoguda per ANESDOR amb l'objectiu d'augmentar la seguretat dels motoristes, fomentar una conducció responsable i reduir la sinistralitat.
A més, entre els projectes que realitza ANESDOR en aquest sentit, es troba la bateria de mesures per millorar la seguretat en els desplaçaments en moto, elaborada conjuntament amb Pons seguretat viària. Incloses en aquest decàleg, es troben propostes com el desenvolupament d'un Segell de Qualitat de la Formació mitjançant el qual l'Administració acrediti el rigor de les escoles i la qualitat dels cursos de formació, o la inclusió de la seguretat viària de la moto a els plans de prevenció de riscos laborals. Això al fil de l'augment dels treballadors dedicats al repartiment de mercaderies en el que es coneix com a "última milla".
Recomanacions com aquestes, o com la necessitat de realitzar més campanyes de conscienciació, l'extensió de les "zones 30", o els recursos destinats a la seguretat viària de la moto, estan incloses al document.
Des de la seva publicació, el decàleg s'ha compartit amb entitats com la DGT o el Servei Català de Trànsit, així com amb la Comissió de Seguretat Viària del Congrés per afavorir d'aquesta manera la col·laboració entre usuaris i autoritats en favor d'una major seguretat viària.
ANESDOR
Comparteix a la teva xarxa social preferida: