Avui el RACC ha presentat conjuntament amb el Servei Català de Trànsit, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona la 17a edició de l’estudi d’avaluació de carreteres EuroRap, que analitza cada any l’accidentalitat a la xarxa viària catalana. L’estudi, que relaciona el nombre d’accidents greus i mortals en els últims 3 anys en un tram de carretera amb la seva Intensitat Mitjana Diària (IMD), ha analitzat 6.300 km de carreteres del total de més de 12.000 km a Catalunya.
L’EuroRap d’enguany conclou que hi ha 2.195 km de carreteres catalanes amb un risc alt o molt alt d’accident greu o mortal i, d’aquestes, Lleida és la demarcació amb més quilòmetres de carreteres amb aquesta tipologia. L’estudi també conclou que el risc de patir un accident en unacarretera convencional de calçada única – és a dir, amb un sol carril per sentit – és quatre vegades superior que a les autovies i autopistes.
El coordinador de Seguretat Viària i Mobilitat de l’SCT, Òscar Llatje, ha puntualitzat en la presentació d’aquest estudi que “de cara al futur, l’EuroRap ha de tenir en compte altres indicadors més qualitatius, com ara quin és el comportament del conductor i l’ús que en fa de la via, així com la velocitat a la que circula”. L’EuroRap d’enguany destaca que la carretera de l’Arrabassada (BP-1417) entre Barcelona i Sant Cugat és el tram amb més risc d’accident, per tercer any consecutiu. Alhora, el tram que acumula més accidents greus i mortals es troba per segon any consecutiu a la C-58 entre Barcelona i Cerdanyola del Vallès. D’altra banda, l’estudi subratlla que les motocicletes estan involucrades en el 43% dels accidents amb morts i ferits greus en carretera (especialment a l’entorn metropolità de Barcelona), malgrat que representen menys del 5% de la mobilitat total.
SCT