Permís per Punts
Tota la informació des del teu navegador

Selecciona el teu idioma CASTELLÀCASTELLÀCATALÀCATALÀ
  • Ets a:Inici
  • Notícies
  • Les persones atropellades a 50 quilòmetres per hora en vies urbanes tenen un 90% de possibilitats de morir, segons la DGT

Les persones atropellades a 50 quilòmetres per hora en vies urbanes tenen un 90% de possibilitats de morir, segons la DGT

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

L'organisme defensa que la propera limitació de la velocitat en aquestes vies a 30 quilòmetres per hora, a partir de l'11 de maig, reduirà aquest percentatge fins al 10%


La Direcció General de Trànsit (DGT) i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) han presentat aquest dimarts el manual amb els nous límits de velocitat en vies urbanes, que entraran en vigor el proper 11 de maig. La nova normativa, aprovada el passat 10 de novembre en Consell de Ministres i que va suposar la modificació de l'article 50 del Reglament General de Circulació, estableix que la velocitat serà de 20 quilòmetres per hora a les vies que disposen de plataforma única de calçada i vorera , de 30 en vies d'un únic carril per sentit de circulació i de 50 en vies de dues o més carrils per sentit de circulació.

El director general de l'organisme, Pere Navarro, ha defensat aquest dimarts la mesura i ha recordat que una persona atropellada a ciutat a 50 quilòmetres per hora té un 90% de possibilitats de morir, mentre que amb la limitació a 30, aquest percentatge es reduiria al 10%. Navarro ha recordat que la modificació dels límits de velocitat a les ciutats havia estat sol·licitada de manera incansable per ajuntaments com el de Madrid, Bilbao, Barcelona o Màlaga i per la mateixa FEMP.

Entre els avantatges de la nova normativa, el director general de la DGT ha destacat que, a més de disminuir la possibilitat de mort en cas d'atropellament, el soroll es reduirà a la meitat i la distància de frenada és també la meitat que anant a 50 quilòmetres per hora. El director general de Trànsit ha assenyalat que a la ciutat "cada vegada hi ha més actors" i es produeix una major interacció entre ells "i en aquesta interacció no és possible garantir la seguretat a velocitats superiors a 30". A més, ha assegurat que, amb aquesta mesura, "anem cap a un trànsit més calmat" i unes ciutats més humanes i sostenibles. "No és una mesura aïllada, darrere hi ha tot un model", ha recalcat.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha donat el seu suport a la nova legislació i considera que reduir els límits de velocitat és el més eficient instrument per millorar la seguretat viària urbana. El seu secretari general, Carlos Daniel Casares, ha assegurat que aquesta reducció dels límits de velocitat a les vies urbanes suposa "la més eficaç modificació legislativa en matèria de seguretat viària urbana duta a terme en les últimes tres legislatures". "Aquesta reducció de velocitat està recomanada per la FEMP en tots els acords que hem adoptat", ha recalcat.

Sancions més dures

La modificació del Reglament imposa que en certs trams d'autovies que transcorrin per poblat la velocitat màxima permesa es limitarà a 80 quilòmetres per hora mentre que, en ciutat, els vehicles de transport de mercaderies perilloses només podran anar a 40 per vies de dues o més carrils per sentit de la circulació i per travessies. A més, la nova legislació imposarà l' aplicació de sancions més dures. Portar al vehicle dispositius de detecció de radars es considerarà una infracció greu, sancionada amb 500 euros, i la pèrdua de tres punts de carnet. D'altra banda, fer servir el mòbil dins del cotxe passarà a costar 6 punts del carnet i el conductor perdrà fins a 4 punts si algun dels ocupants no porta el cinturó cordat.

Navarro ha posat com a exemple d'una aplicació reeixida de la limitació de velocitat a 30 quilòmetres per hora la ciutat de Bilbao. Ha recordat que la localitat basca és "la primera ciutat del món de més de 300.000 habitants" que s'ha declarat "ciutat 30", és a dir, amb una limitació de la velocitat a 30 quilòmetres per hora en les seves vies urbanes. "La gent ja no va a Bilbao a visitar el Guggenheim, la gent va a veure la mobilitat de Bilbao", ha ironitzat el director de la DGT, que ha recordat que una de les primeres sortides que va fer l'actual equip directiu de la direcció general va ser a aquesta ciutat, ja que havien "sentit parlar de la seva mobilitat".

El mateix consens internacional en matèria de seguretat viària va també en aquest sentit. Pere Navarro ha recordat que al febrer de 2019 es va organitzar la tercera Conferència Mundial de Seguretat Viària de les Nacions Unides, a Estocolm, i que en una de les seves conclusions s'assegurava que la concentració d'usuaris vulnerables als carrers "no pot garantir la seguretat de tots "quan la velocitat està per sobre del nivell segur de 30 quilòmetres per hora. A més, aquest mateix any, quan la DGT va realitzar el seu balanç de sinistralitat, es va observar com, mentre en carreteres els morts havien disminuït un 6%, a la ciutat s'havia produït un augment de el 6%, i que el 82% dels morts a ciutat eren usuaris vulnerables, és a dir, vianants, ciclistes o motociclistes. "Tinc la impressió que la notícia no és que fem això, sinó que hàgim trigat tant en fer-ho" ha concós Navarro.

elpaís

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Cercador ràpid

Localitza el curs que millor s'adapti a les teves necessitats filtrant per centre, tipus de curs o data d'inici.
Per centre:Llistar els centres que imparteixen cursos de punts
Per tipus de curs:
Per data de curs:

La UTE FAC-CNAE està formada per la Federació d'Autoescoles de Catalunya juntament amb la Confederació Nacional d'Autoescoles.
UTE FAC-CNAE
C/ Mineria, 62-64, baixos
08038 Barcelona
Tel. 900 10 20 88
permisperpunts@recuperapunts.cat