Les ciutats aposten pel bus elèctric: així és com estan renovant (i prometen renovar) les seves flotes
dilluns, 21 / octubre / 2019
Comparteix a la teva xarxa social preferida: Arribarà un dia en què el soroll dels motors de combustió dels autobusos que circulen per la ciutat no serà més que un ressò del passat, o almenys això estan provant diverses poblacions espanyoles. Cada vegada hi ha més autobusos elèctrics en circulació per les urbs del país i, tot i que queda molt camí per davant encara, la pregunta és òbvia: ¿quins són els seus plans per a "electrificar" la seva flota?
Barcelona: inversió de gairebé 6 milions d'euros
Des Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), el director de l'àrea tècnica d'autobusos, Josep Maria Armengol, explica que els resultats estan sent molt positius fruit dels passos fets fins ara en el procés d'electrificació de la flota i de l'adopció d'energies tant certificades com d'origen renovable.
"El 2018, vam aconseguir una reducció del 58% dels contaminants que provoquen l'escalfament global, un objectiu que en general estava fixat per 2040", afirma el directiu. Segons TMB, aquesta dada es refereix a la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle aconseguida per tota l'empresa - metro i autobusos - amb la disminució de consums i l'adopció d'energies renovables.
TMB ha incorporat en l'últim any set autobusos articulats 100% elèctrics amb càrrega d'oportunitat per valor de 5,7 milions d'euros. També ha contractat una ampliació de les infraestructures de càrrega en les seves cotxeres per valor de 200.000 euros. A més, ha gestionat amb les administracions i les entitats financeres la inversió necessària per adquirir 254 autobusos fins a 2021, dels quals 106 seran 100% elèctrics.
Era desembre de 2008 quan TMB presentava el primer prototip d'autobús híbrid. Durant aquesta última dècada, les apostes per reduir emissions per part de l'empresa pública han estat el gas natural comprimit, els híbrids (cotxes nous o existents transformats) i l'experimentació amb elèctrics purs. Tot això ha suposat un estímul a l'hora d'ajudar a la indústria de l'automoció a perfeccionar i abaratir aquest tipus de transport.
El pla per als propers anys és retirar la major part de vehicles dièsel existents a la flota (uns 440) i substituir-los per elèctrics i híbrids, i els de gas natural comprimit (GNC) de primera generació per GNC més moderns, sense incrementar el seu nombre . TMB compta amb el suport del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per fer front als elevats costos d'inversió en vehicles i infraestructures de càrrega.
Així mateix, TMB ha impulsat la fabricació d'un prototip de minibús 100% elèctric capaç de funcionar 16 hores amb aire condicionat per a qualsevol terreny, cosa molt demandat pels ciutadans dels diferents barris de Barcelona.
Després del període de proves, si la indústria el produeix en sèrie podria ser l'inici de l'electrificació del servei de bus de barri, per al qual fins ara no hi ha vehicles de zero emissions adequats. Armengol deixa clar que aquest és el camí:
"Estem decidits a continuar l'aposta per l'electrificació per un transport públic de zero emissions, un objectiu que esperem aconseguir en el proper decenni. El compromís de Barcelona amb els acords de París per a la reducció d'emissions d'efecte hivernacle és molt seriós, i el transport públic va al capdavant en aquest camí. Els reptes són múltiples: organitzatius, tecnològics, financers ... Haurem resoldre'ls tots per assolir les metes proposades "
El bus elèctric 'accelera' en diverses ciutats
A Madrid, l'Empresa Municipal de Transports (EMT) va incorporar els primers quinze autobusos elèctrics a la seva flota al febrer de 2018. Quatre mesos després, va adquirir 18 minibusos elèctrics per un import de 4,67 milions d'euros i, al març d'aquest any , es va fer amb 35 autobusos elèctrics per un total de 19,9 milions d'euros. El 2020, l'empresa disposarà de 93 vehicles elèctrics a la seva flota.
Des de l'àrea de comunicació d'EMT Madrid sostenen que la valoració "és molt positiva". El seu impacte en el conjunt de les emissions contaminants del parc del transport públic és encara petit, ja que la flota elèctrica representa, de moment, tan sols el 4% del total dels vehicles d'EMT. No obstant això, EMT està realitzant en el període 2016-2020 la major renovació de flota de la seva història, incorporant més de 1.200 nous autobusos propulsats per gas natural comprimit, de manera que el 2020 el 100% de la flota d'EMT serà de zero o de baixes emissions.
Per la seva banda, Badajoz compta amb una de les majors flotes d'autobusos elèctrics a Espanya, amb un total de 42 busos. A l'abril, la ciutat es va fer amb 15 vehicles 100% elèctrics de la marca xinesa BYD, un dels fabricants més destacats en aquest sector. Sobre el paper, aquests busos aconsegueixen que es deixin d'emetre fins a 165 tones mètriques de diòxid de carboni a l'any. Cada unitat d'aquests autobusos va costar 475.000 eurosi la seva vida útil oscil·la entre els deu i els tretze anys. Amb un 40% del total de la flota sent de zero emissions, Badajoz és percentualment la ciutat europea amb la major flota d'autobusos elèctrics.
Gairebé el 99% dels autobusos elèctrics del món són a la Xina, i això ja es comença a veure en la demanda mundial de petroli.
A mitjans d'aquest any, Pamplona va convertir la seva línia 9 a la primera del Transport Urbà Comarcal (TCC) en operar en mode 100% elèctric. Amb aquest tipus de motors, es requereix un 63% menys d'energia per moure els vehicles en els 360.000 quilòmetres que recorren en aquesta línia cada any. El total de l'adquisició dels sis autobusos elèctrics que circulen per aquesta ruta va ascendir a 2,5 milions d'euros. Aquests models de Vectia inclouen unes bateries amb capacitat per durar més de deu anys, sense necessitat de recanvis.
En el cas de Valladolid, la companyia de serveis de transport públic, Auvasa, compta des del passat febrer amb 11 autobusos elèctrics que presten servei per la ciutat, també models de Vectia. L'empresa, filial de CAF, també proveeix a Irun, on estan en circulació quatre vehicles que donen servei a la línia 1, la més utilitzada del municipi. En aquest aspecte, l'avanç incipient del bus elèctric a les ciutats espanyoles demostra, per ara, que l'interès per part de les administracions per aquest mitjà de transport és creixent.
Per exemple, Bilbao va incorporar el febrer passat dos nous autobusos elèctrics a la flota del seu servei urbà, amb el que ja compta amb sis vehicles 100% elèctrics i dos híbrids, i espera renovar 120 unitats en els propers deu anys. Aquests busos, fabricats per Irizar, són totalment silenciosos, sense emissions contaminants; aconsegueixen una autonomia superior als 200 quilòmetres, redueixen les emissions anuals de CO2 en 800 tones i estalvien 33.000 litres de combustible a l'any, segons l'Ajuntament. En el seu pla d'electrificació de la mobilitat, el consistori espera que per a l'any 2030 el 100% de la flota de transport públic de la ciutat estigui composta per autobusos híbrids o elèctrics.
Més de 2.200 busos elèctrics a Europa
Actualment, existeixen més de 2.200 busos elèctrics en circulació a Europa i aproximadament 400.000 a tot el món, el 99% d'ells a la Xina. Aquestes són algunes de les xifres recollides per la firma Interact Analysis, que indica que Europa va realitzar comandes d'al voltant de 1.200 busos elèctrics en 2018, un pas enrere en comparació amb l'any anterior, quan es van ordenar 1.516 unitats.
França, Regne Unit, Polònia, els països nòrdics, Països Baixos i Alemanya junts representen més de la meitat del nombre total d'autobusos elèctrics a Europa en l'actualitat. Després d'una fase d'experimentació, s'està llançant un nombre creixent de processos de licitació per a aquest tipus de vehicles. A les principals ciutats compromeses amb la millora de la qualitat de l'aire, com París i Londres, ja s'han posat en marxa esquemes de reemplaçament a gran escala.
Londres té avui més de 200 autobusos elèctrics, el que la converteix en la flota més gran d'Europa. Això continuarà en ascens l'any que ve, ja que Transport for London (TfL) ha atorgat aquest any contractes als operadors per altres 78 busos elèctrics de dos pisos, que transportaran al voltant de 18,5 milions de passatgers a través de la ciutat cada any . L'objectiu és reduir les emissions d'òxids de nitrogen (NOx) a tot Londres en una mitjana del 90% per a finals del 2020 i que tota la flota sigui de zero emissions per 2037.
Als països del nord d'Europa, s'espera que l'augment en el nombre d'autobusos elèctrics desplegats sigui de 56 a 467 a tancament de 2019. Suècia lidera el grup amb 245 e-busos operatius, seguida de Noruega, Dinamarca, Finlàndia i Islàndia . Ciutats com Oslo o Copenhaguen projecten una flota totalment elèctrica per als propers anys, si bé hi ha localitats més petites com Roskilde, a Dinamarca, que ja substituït tota la seva flota per vehicles elèctrics. Si és el cas, es tracta d'una població amb 50.000 habitants i 20 busos que operen en nou rutes. Els fets, en qualsevol cas, hi són.
xakataComparteix a la teva xarxa social preferida: