La directora de l'SCT, Eugenia Doménech, valora de manera positiva la contribució del permís per punts en la reducció de la sinistralitat viària a Catalunya
dimecres, 29 / juny / 2016
Comparteix a la teva xarxa social preferida: El model català de canvi d’actituds i la participació de les associacions de víctimes, aspectes clau del balanç positiu
La directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugenia Doménech, ha fet un balanç positiu dels deu anys d’implantació a Catalunya del permís per punts, vigent des de l’1 de juliol del 2006. Doménech ha destacat que el permís per punts, juntament amb altres mesures com el Pla Integral contra la Velocitat Excessiva (PIVE) ha contribuït a una reducció de gairebé el 50% de les víctimes mortals en la darrera dècada.
Amb motiu del desè aniversari de la posada en marxa del permís per punts, la directora de l’SCT ha fet aquesta valoració en un acte de reconeixement i agraïment a les víctimes de trànsit i a les associacions P(A)T i STOP Accidents que participen en els cursos de recuperació de punts i permís, així com també a les autoescoles i formadors viaris i la FAC (Federació d’Autoescoles de Catalunya), per la seva participació i implicació en la sensibilització i reeducació dels conductors infractors. Doménech ha valorat el model català de canvi d’actituds dels infractors a través del sistema del permís per punts,desenvolupat per la Càtedra de Formació i Educació de la UAB.
La directora de l’SCT ha destacat el canvi de concepte que va suposar aquest tipus de permís atès que “es va considerar un contracte social que feia confiança en els conductors i que posava l’èmfasi en la seva responsabilitat” i ha assenyalat que “el model català incideix sobretot en el canvi d’actituds del conductors”. En aquest sentit, ha subratllat que la participació de les associacions de víctimes i els testimonis de sinistres viaris “han estat clau de l’èxit dels cursos de recuperació de punts”.
Tot i la valoració positiva del permís per punts per al conjunt de la societat, la directora de l’SCT ha assenyalat que hi ha un grup de conductors reincidents per als quals no ha estat efectiu: “Ens preocupen els reincidents, conductors que han perdut el permís més d’una vegada. Hem de repensar què podem fer amb aquests conductors i per això des de l’SCT hem creat un Grup de Treball de reincidents per valorar quines propostes podem fer per aquest col·lectiu”.
Doménech també ha explicat que l’SCT considera que seria positiu per continuar avançant en matèria de seguretat viària, que el model dels cursos de recuperació de punts i del permís, s’apliqués a la formació dels pre-conductors, amb la participació de testimonis víctimes d’accident de trànsit.
D’altra banda, ha ressaltat que des de l’SCT s’aposta per l’aplicació d’un permís per punts d’àmbit europeu, en què les infraccions que els conductors estrangers cometen a les nostres xarxa viaria també suposin detracció de punts o del permís i la inversa.
La directora de l’SCT ha destacat que des del 2006, a Catalunya s’ha retirat 44.627 permisos i més de 6 milions de punts. Tanmateix, també ha anunciat que la principal causa per tipus d’infracció ha estat la velocitat excessiva, que ha suposat la retirada d’un 40% del total de punts.
Pel que fa als cursos de recuperació, al llarg d’aquest decenni, l’SCT, en el marc de les seves competències ha ofert 10.751 cursos de sensibilització i reeducació i hi ha participat 113.929 conductors.
En l’acte celebrat aquesta tarda a la seu del Departament d’Interior han assistit víctimes de trànsit, representants de les associacions P(A)T i STOP Accidents que participen en els cursos de recuperació de punts i permís, així com també d’autoescoles, de la FAC i de la Càtedra de Formació i Educació de la UAB, als quals Doménech ha expressat el seu agraïment per la seva dedicació, implicació i contribució a l’eficàcia d’aquest sistema de permís.
Des de les associacions de víctimes han insistit que tot i els resultats positius del permís per punts, el model ha d’avançar perquè les víctimes de sinistres viaris continuïn reduint-se en els propers anys i es pugui assolir l’objectiu de sinistralitat zero. També han subratllat la importància de la formació viària abans d’obtenir el permís de conduir.
Per la seva banda, des de la FAC s’ha posat èmfasi en la necessitat de buscar solucions per a la problemàtica dels conductors reincidents.
Font SCT
Comparteix a la teva xarxa social preferida: