La comissió sobre Seguretat Viària del Congrés dels Diputats va presentar aquest dijous 20 de gener l'informe sobre l'estratègia 2021- 2030
divendres, 21 / gener / 2022
Comparteix a la teva xarxa social preferida:
La comissió sobre Seguretat Viària del Congrés dels Diputats va presentar aquest dijous 20 de gener l'informe sobre l'estratègia d'aquest entorn a desenvolupar entre el 2021 i el 2030. Un document que, segons Juan José Matarí, president de la comissió i diputat del PP, recull més de 200 proposicions gràcies a les 32 compareixences celebrades per experts en aquest sector.
Així, Matarí va indicar que aquestes xifres reflecteixen "de manera palmària la complexitat dels múltiples desafiaments" que cal afrontar a causa de l'evolució de la mobilitat al nostre país. A més, amb aquest informe sobre l'Estratègia de Seguretat Viària es vol assolir els “ambiciosos” objectius de reduir el nombre de víctimes mortals i lesionats greus en carreteres en un 50% el 2030 i la “anhelada” visió zero l'any 2050.
Carreteres, vehicles i educació: les mesures incloses a l'informe sobre l'Estratègia de Seguretat Viària 2021-2030
Emiliano Moreno, professor de la Universitat d'Alcalá de Henares (Madrid), va ser l'encarregat de presentar el document davant de la comissió, que va destacar les propostes següents:
- Carreteres, infraestructures i vorals segurs. Es pretén que les auditories de seguretat viària arribin a tota la xarxa espanyola de carreteres i, per tant, garantir una inversió “adequada i sostinguda” en el manteniment d'aquestes.
- Vehicles. Moreno va assenyalar que l'informe proposa “estimular i facilitar” la renovació del parc de vehicles, així com habilitar un marc regulador que deixi circular cotxes amb diferents graus de connexió i autonomia. També es vol estendre a “tot el territori nacional” una xarxa pública de punts per recarregar els vehicles elèctrics. En aquest punt, l'estratègia cerca conscienciar els conductors “el valor” de la ITV.
- Formació vial. El professor va posar èmfasi en actualitzar els continguts amb l'objectiu d'adaptar-los a la mobilitat d'avui en dia, a banda d'incorporar mòduls específics de conscienciació. L'informe sobre l'Estratègia de Seguretat Viària 2021-2030 proposa que aquesta formació sigui continuada durant la vida del conductor.
- Educació vial. Es veu com “una necessitat” que aquesta es trobi present a tots els centres escolars, integrant la perspectiva de gènere i incloent aspectes relatius a la nova modalitat, com l'atropellament tecnològic.
- Possibles canvis en la resposta d'emergència o la Llei d'Enjudiciament Criminal
- D'altra banda, Emiliano Moreno va comentar aquests canvis a tenir en compte en l'elaboració definitiva de l'Estratègia:
- Rapidesa i eficàcia de la resposta demergència. Els experts en seguretat viària plantegen reduir de 25 a 15 minuts el temps que transcorre entre l'accident de trànsit i l'arribada dels serveis mèdics d'urgència.
- Llei d'enjudiciament criminal i supervisió policial. El professor de la Universitat d'Alcalá de Henares va subratllar la recomanació d'incorporar a aquesta norma determinats homicidis ocorreguts a l'àmbit vial, a més d'augmentar el nombre d'efectius del cos de la Guàrdia Civil relacionat amb el trànsit.
- Aptituds psicofísiques dels conductors. Es preveu canviar l'actual dependència administrativa dels centres de reconeixement de conductors i les proves de la Direcció General de Trànsit (DGT) al Ministeri de Sanitat.
- Motoristes i seguretat vial infantil. L'informe sobre l'Estratègia de Seguretat Viària 2021-2030 pretén impulsar la utilització i la incorporació de les noves tecnologies de seguretat desenvolupades únicament per a les motocicletes i els seus usuaris. Per la seva banda, també plasma portar la seguretat viària dels nens a tots els autocars, VTC i taxis.
D'aquesta manera, les mesures i els canvis proposats estan enfocats als nous patrons de mobilitat, segons va explicar Moreno. Per això, el document aposta per canviar el paradigma de repartiment de l'espai urbà amb la finalitat de consolidar aquests patrons i intentar que les ciutats siguin “entorns amigables”, sobretot per als més joves.
La Seguretat Viària, “un gran exemple de governança”
Meritxell Batet, presidenta del Congrés dels Diputats, va clausurar la presentació de l'informe i va ressaltar que la Seguretat Viària és “un gran exemple de governança”. Un exemple, segons Batet, “gràcies al treball alineat de tots els actors administratius, econòmics i socials implicats”.
Pel que fa a aquesta qüestió, Emiliano Moreno va indicar que el document també recull la governança d?aquest àmbit. Per assolir “la visió del sistema segur”, d'acord amb el professor, els agents, les institucions i la societat civil han d'exercir la seva funció “de manera coordinada”.
Per tant, es preveu canviar el model actual de governança descentralitzada per un organisme coordinador. El lideratge polític de la Seguretat Viària recauria, així, a la Presidència del Govern.
La dada: 1.004 morts en sinistres vials durant el 2021
Luis Montoro, president de la Fundació Espanyola per a la Seguretat Viària (FESVIAL) i segon ponent d'aquesta jornada, va assenyalar que la feina duta a terme en aquesta comissió serveix per “explicar i prevenir els accidents de trànsit”. Doncs, el 2021 va acabar amb 1.004 persones mortes en sinistres vials a vies interurbanes ia 24 hores de l'accident, tal com mostren les dades de la DGT.
Al següent gràfic es pot visualitzar el nombre de víctimes a causa d'accidents de trànsit en vies interurbanes i urbanes des del 2000 fins al 2019, ja que els dos últims anys no tenen xifres consolidades a 30 dies del sinistre ni en vies urbanes a data d'avui.
La comissió sobre seguretat viària amb caràcter permanent
Maria del Mar Cogollos, directora de l'Associació per a l'Estudi de la Lesió Medular Espinal (AESLEME) i la tercera ponent de la presentació, va demanar que aquesta comissió del Congrés tingués un caràcter permanent legislatiu. És a dir, per dotar-la amb una potestat legislativa -ja que actualment no en té-.
L'informe sobre l'Estratègia de Seguretat Viària 2021-2030 recull aquesta mesura i, així, es podria haver proposat i debatut la llei aprovada recentment que reforma el carnet per punts, va indicar el diputat popular Juan José Matarí
pots veure el video aquï
newtral.com
Comparteix a la teva xarxa social preferida: