Permís per Punts
Tota la informació des del teu navegador

Selecciona el teu idioma CASTELLÀCASTELLÀCATALÀCATALÀ
  • Ets a:Inici
  • Notícies
  • La Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària aprova l'avaluació del programa d'activitats per a la seguretat viària del 2015

La Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària aprova l'avaluació del programa d'activitats per a la seguretat viària del 2015

Comparteix a la teva xarxa social preferida:
 
  • El conseller d’Interior, Jordi Jané, destaca en la reunió que “els temes de seguretat viària són una prioritat pel Govern”

 

  •  La Jornada tècnica sobre aptituds i conducció posa de manifest la necessitat que l’SCT pugui disposar d’informació que certifiqui que els conductors tenen les aptituds adequades 
 
 
La Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària (CCTSV), encapçalada pel conseller d’Interior, Jordi Jané, s’ha reunit avui dijous 31 de març per tal de valorar la situació general de la seguretat viària a Catalunya, avaluar el programa d’activitats per  a la seguretat viària del 2015 i constituir nous grups de treball, entre altres temes.
 
El conseller d’Interior, Jordi Jané, que ha presidit per primer cop aquesta comissió, ha destacat que “els temes de seguretat viària són una prioritat pel Govern de Catalunya”  i també pel president de la Generalitat. Jané ha insistit en les mesures que s’aplicaran amb l’objectiu de reduir la sinistralitat viària i  ha  subratllat les que s’adreçaran en concret a combatre les distraccions al volant: “Farem una campanya específica sobre distraccions per tal de reforçar l’ofensiva contra l’ús del mòbil en la conducció” i ha afegit que “s’instal·laran càmeres de  control per vigilar si els conductors parlen pel mòbil”.
 
El conseller d’Interior també ha assenyalat que augmentaran fins a 14 el nombre de campanyes preventives de vigilància per part de les policies de trànsit de Catalunya:“Es faran més campanyes que mai” ha insistit i ha afegit que aquest any s’instal·laran 10 nous radars per tram a la xarxa viària catalana abans que acabi l’estiu i 9 més a finals d’any: “Aquest any passarem dels 11 radars per tram que tenim actualment, a 30”.
 
Una altra de les mesures que el conseller ha volgut posar de relleu  ha estat la incorporació al llarg d’aquest any de 9 radars mòbils, la ubicació dels quals no s’anunciarà als conductors i que “es posaran on hi hagi hagut accidents de trànsit greus o mortals i on per raons de seguretat viària siguin necessaris”ha matisat. Per últim, Jané ha anunciat que també es faran campanyes de sensibilització i conscienciació “menys amables” perquè els seus receptors percebin“l’efecte colpidor que suposa un accident de trànsit”, i que ajudaran a tenir“una resposta més intensa en la conscienciació de la ciutadania”.
 
A la Jornada tècnica sobre aptituds i conducció que s’ha celebrat aquest matí al Departament d’Interior, s’ha posat sobre la taula la necessitat que el Servei Català de Trànsit disposi d’aquella informació que, des d’un punt de vista mèdic, comporti la necessitat de privar de la possibilitat de conduir a una persona durant un temps, garantint la privacitat de les seves dades en tot moment. A la cloenda d’aquestes jornades, el conseller Jané ha dit que aquest “és un àmbit sobre el que volem obrir el debat i aportar propostes normatives que facin possible que, en l’àmbit de la seguretat, puguem tenir la certesa que qui condueixi té l’aptitud per fer-ho”.
 
Per la seva banda, la directora de l’SCT i Vicepresidenta primera de la CCTSV,Eugenia Doménech,  ha manifestat  que segons l’anàlisi realitzada sobre lasinistralitat de l’any 2015 i de l’inici d’aquest 2016, s’ha percebut un cert relaxament en el comportament dels conductors i un augment dels accidents greus a causa de la velocitat inadequada o excessiva, les distraccions (sobretot per l’ús inapropiat dels telèfons intel·ligents), el consum d’alcohol i estupefaents, i un menor ús dels sistemes de seguretat passiva. També ha ressaltat que l’any 2015 les distraccions van ser la primera causa d’accident, sent present en un 31,8% dels sinistres i que el 37,6% dels accidents amb morts o ferits en vies interurbanes van ser amb un sol vehicle implicat (un 30% amb turismes i un 50% amb motocicletes). La directora de l’SCT també ha explicat que segons les dades de sinistralitat tancades a 30 dies de l’any 2015 a zona interurbana i urbana a Catalunya hi va haver 291 víctimes mortals, 19 més que el 2014, quan es van registrar 272 persones mortes en sinistre viari.
 
Els integrants de la CCTSV també han avaluat el programa d’activitats per a la seguretat viària de l’any 2015, el nombre d’accions dutes a terme i el nivell d’acompliment de cadascuna de les entitats que formen part de la CCTSV. I s’ha recordat que el programa d’activitats per al 2016 continua en procés d’elaboració i que les entitats tenen com a termini màxim el proper dia 25 d’abril per enviar les seves activitats.
 
Quant als grups de treball actius de la CCTSV, s’ha aprovat el canvi de nomenclatura d’alguns d’ells i la constitució de nous grups sobre temes concrets (incidències amb animals a la via, conductors reincidents, i propostes legals).
 
Pel que fa a l’Observatori de la Seguretat Viària, òrgan col·legiat, de col·laboració i participació que es va constituir el passat novembre, s’ha valorat la seva missió d’anàlisi, estudi, investigació i recerca en el camp del trànsit i la seguretat viària, amb l’objectiu d’impulsar noves polítiques de seguretat viària que contribueixin a la reducció de la sinistralitat, a partir dels seus àmbits d’actuació (internacional i de recerca; local i interdepartamental; i de seguretat viària laboral).
 
 
En relació amb la norma UNE-ISO 39.001, s’ha posat de relleu que l’SCT va obtenir l’any passat el certificat del sistema de gestió de la seguretat viària en dos àmbits, la seguretat viària i la gestió del trànsit, i que l’abast del sistema que es va triar és superior al que normalment es certifica amb aquesta norma.
 
També s’han presentat dos dossiers tècnics nous: el núm. 25, que constitueix el Manual de senyalització urbana d’orientació per a vianants, i el núm. 26, sobre Elements reductors de velocitat en l’àmbit urbà.
 
Cal recordar que la CCTSV és un òrgan consultiu i de participació adscrit al Servei Català de Trànsit i sota la presidència del conseller d’Interior. Està format per uns quaranta membres, entre d’altres, per representats dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya que tenen incidència en el trànsit i la seguretat viària, de les organitzacions municipals més representatives a Catalunya i de les entitats públiques i privades vinculades a aquesta matèria, i per persones d’experiència i prestigi reconegut en l’àmbit de la seguretat viària.

Més informació aquí
Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Cercador ràpid

Localitza el curs que millor s'adapti a les teves necessitats filtrant per centre, tipus de curs o data d'inici.
Per centre:Llistar els centres que imparteixen cursos de punts
Per tipus de curs:
Per data de curs:

La UTE FAC-CNAE està formada per la Federació d'Autoescoles de Catalunya juntament amb la Confederació Nacional d'Autoescoles.
UTE FAC-CNAE
C/ Mineria, 62-64, baixos
08038 Barcelona
Tel. 900 10 20 88
permisperpunts@recuperapunts.cat