Estratègies per a una conducció eficient en vehicles híbrids i elèctrics
divendres, 21 / abril / 2023
Comparteix a la teva xarxa social preferida:
Més de 270 inscrits van assistir al webinar «Conducció Eficient en Vehicles híbrids i elèctrics», organitzat per la Fundació CNAE, el 12 d'abril passat.
Durant la inauguració, el president de la Confederació Nacional d'Autoescoles (CNAE), Enrique Lorca, ha destacat que «la conducció eficient es pot aplicar també als vehicles híbrids i elèctrics» tal com explicarien després, en les intervencions respectives, els experts convidats a l'esdeveniment.
Lorca ha incidit en la importància de la mobilitat sostenible "tan necessària" en què el mercat "ens condueix a tots a introduir-nos en l'ús i la compra d'aquest tipus de vehicles". En el mateix sentit, el president de CNAE ha recordat que els professionals de les autoescoles "ens veiem influïts i condicionats per la directiva europea que s'està revisant" i ha al·ludit al "famós Codi 78 del qual ja hi ha una proposta per part de la Comissió Europea subjecta a debat i esmenes».
Els experts van abordar, des de diferents punts de vista, tant els reptes com els avantatges a què s'enfronta la mobilitat elèctrica. Per ordre d'intervenció, Raül Viladrich, expert en Mobilitat Elèctrica Sostenible, ha donat resposta als dubtes principals que planteja el tema recurrent de l'autonomia i també de la recàrrega d'aquest tipus de vehicles. A més, referint-se als avantatges, ha destacat, entre molts altres factors, la reducció de la sinistralitat i «la facilitat de conduir un cotxe elèctric, silenciós i que transmet calma», per la qual cosa ha animat a provar aquest tipus de vehicles.
Per la seva banda, Roberto Ramos, director de Formació de Fundació CNAE, ha fet un repàs per les diferents fites de la conducció que han assumit al llarg dels anys els professors i els tècnics de formació viària. Igual que a la dècada dels 80 calia adaptar la formació als frens ABS o als elevallunes elèctrics; als 90 a la direcció assistida i als 2000 als sensors de proximitat, en el cas del vehicle elèctric és clau «saber què passa al motor per aconseguir una conducció eficient» i, en aquest sentit, la formació és fonamental.
Des del punt de vista del fabricant i distribuïdor, Alfonso Arbeteta, "consumer experience" de Volvo Cars, ha identificat la conducció eficient amb la conducció segura, una de les dades d'identitat la marca premium de vehicles. Després d'assumir que l'estratègia d'electrificació en la mobilitat presenta avantatges i desavantatges, va oferir consells pràctics de cara a la conducció eficient basats en la necessitat prèvia de «conèixer què hi ha sota el capó» per poder comprendre què estem comprant i optimitzar-ne així l'ús .
Des de la perspectiva del proveïdor de tecnologia, Ricardo Olalla, vicepresident a Bosch España, ha centrat la seva ponència en les solucions que ofereix el vehicle híbrid i el d'hidrogen. D'altra banda, ha defensat la necessitat de plantejar-se les preguntes adequades a l'hora d'adquirir o conduir un vehicle com a part d'aquesta «conducció eficient»: «¿Per què el faré servir?». D'altra banda, Olalla aposta per «confiar en el programari per millorar encara més el potencial d'eficiència», tant d'ús com de confort.
En l'àmbit concret de les autoescoles, Raül Viladrich ha defensat, «una formació dual, amb vehicle automàtic i manual» i ha reconegut que, encara que les escoles particulars de conductors estan subjectes a allò que marca la DGT i al Codi 78, «hem de anticipar-nos al legislador i formar en tecnologia».
La jornada, moderada pel responsable d'Empreses de Fundació CNAE, Ricardo Gutiérrez, va comptar per clausurar-la amb la intervenció de Francisco Javier Llamazares, director de Fundació CNAE.
FCNAEComparteix a la teva xarxa social preferida: