L’estació de Martorell Enllaç de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha acollit l’acte de presentació dels primers punts de recàrrega per a vehicles elèctrics que s’han instal·lat en estacions de la xarxa d’FGC. A banda de la de Martorell Enllaç, Sant Cugat i Sant Quirze també disposen d’aquests punts. En els propers mesos, se n’acabaran d’instal·lar a Igualada (línia Llobregat-Anoia) i Volpelleres (línia Barcelona-Vallès). L’acte de presentació ha comptat amb la presència del secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, el president d’FGC, Enric Ticó, la directora de l’Institut Català d’Energia, Mercè Rius, i de l’alcalde Martorell, Xavier Fonollosa.
Els punts de recàrrega instal·lats permeten als usuaris de FGC deixar connectat el vehicle elèctric a la zona de recàrrega de les estacions, mitjançant el sistema de targetes RFID LIVE, fàcil i intuïtiu.
El projecte pilot
La instal·lació és fruit de l’acord de col·laboració signat el març d’aquest any entre el Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, el Clúster d’Eficiència Energètica (CEEC), el Clúster Railgrup, l’associació catalana promotora del vehicle elèctric Volt-Tour, i les empreses Simon, ImesAPI i Empark per tal de realitzar un projecte pilot d’instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a diversos aparcaments de les estacions de FGC que faciliti l’intercanvi modal.
El projecte, que té un cost de 35.500 euros, pretén potenciar la intermodalitat, a través de la col·laboració entre les institucions públiques i el sector privat, tant de l’àmbit empresarial com associatiu, fomentant una mobilitat amb menor incidència sobre el medi atmosfèric urbà.
Els punts de recàrrega del projecte enviaran informació en temps real per conèixer l’estat de funcionament i disponibilitat de la recàrrega i serà consultable des del visor d’estacions de l’Institut Català d’Energia. Aquest mòdul de comunicació ha estat impulsat per l’institut Català d’Energia en col·laboració amb SIMON.
L’acord subscrit, que parteix de la iniciativa EV-Friendly de l’Associació Volt-Tour, té la voluntat de potenciar els aspectes innovadors. Així, preveu la implantació de la millor tecnologia disponible en punts de recàrrega públics a nivell d’usuari particular, potencia el canvi modal entre el vehicle privat elèctric i el transport públic elèctric, i facilita la implicació sectorial d’empreses privades. A més, promou la recerca de nous espais de mercat i de negoci en el sector ambiental. La iniciativa neix amb la voluntat de ser replicable i ampliable, en el temps i en diferents punts del territori.
El projecte es du a terme gràcies a la creació d’una comunitat estratègica entre el sector empresarial, representat per SIMON, imesAPI i EMPARK, els dos clústers relacionats amb el projecte, el d’eficiència energètica i el del ferrocarril, una associació sense finalitat de lucre que té com a missió l’impuls del vehicle elèctric, Volt-Tour, i tres institucions públiques, el Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català d’Energia del Departament d’Empresa i Ocupació.
Més informació
aquí