El Servei Català de Trànsit (SCT) i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC) han signat avui un segon conveni de col·laboració per facilitar la formació en seguretat viària en l’entorn laboral de caràcter preventiu.
Enguany, a més de la formació adreçada a treballadors/es, l’acord s’amplia per promoure formació en prevenció de riscos laborals viaris als interlocutors de les empreses.
L’objectiu d’aquesta ampliació és complementar els coneixements tècnics per tal d’avaluar les necessitats de cada empresa i proposar les mesures més adequades.
El primer conveni, signat l’any passat, ha permès a prop de 4.200 treballadors/es participar enguany en les accions formatives sobre seguretat viària en l’entorn laboral.
Un dels sectors més afectats per l’accidentalitat a la via pública és el col·lectiu dels treballadors. A Catalunya, el 2014 van ser víctimes d’un sinistre viari en horari laboral, un total de 11.623 persones: un 77 % dels quals en desplaçaments a l’anada o tornada de la feina, in itinere, i un 23 % en mobilitat durant la jornada laboral, in missio.
En aquesta segona fase del projecte de seguretat viària en l’entorn laboral, la formació s’adreça als principals interlocutors de l’empresa en riscos laborals com, per exemple, tècnics i delegats de prevenció de riscos laborals, empresaris i comandaments intermedis.
Aquesta acció formativa s’emmarca en el compliment del Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020, el qual fixa com un dels objectius la reducció del 20% del nombre morts i ferits greus en missió i in itinere, i també concreta com a prioritats, la formació en seguretat viària en l’entorn laboral i al llarg del cicle vital.
En aquest sentit, l’objectiu general d’aquesta iniciativa és la millora de la seguretat viària laboral tant en els desplaçaments in itinere com in missió. Per aquest motiu, l’ acció formativa proporciona informació i assessorament als responsables i als interlocutors de l’empresa en prevenció de riscos laborals sobre seguretat viària laboral facilitant-los eines per a l’avaluació dels riscos i per a l’elaboració de plans de mobilitat i seguretat viària.
Els cursos de prevenció de riscos laborals tracten temes com l’Accidentalitat viària i laboral; Contextualització i conceptualització de la seguretat viària a l’entorn laboral; Diagnòstics dels factors de risc: anàlisi dels propis hàbits de conducció en desplaçaments de treball; Mesures de prevenció; Plans de mobilitat i Avaluació dels riscos laborals viaris durant la jornada de treball.
En la primera fase, que enguany es torna a fer per treballadors/es, la formació conté accions sobre el problema dels accidents de trànsit en l’entorn laboral; els factors de risc del conductor en aquest entorn; diagnòstic dels factors de risc amb l’anàlisi dels propis hàbits de conducció en desplaçaments de treball, i mesures de prevenció
Font SCT