
El conseller d’Interior, Jordi Jané, acompanyat de la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugenia Doménech, ha inaugurat aquest matí el saló MOTOh! i han visitat l’estand de l’SCT, que una edició més participa en aquest esdeveniment amb l’objectiu de promoure una conducció segura entre els conductors de motocicletes i augmentar la seguretat viària d’aquest col·lectiu.
El conseller ha destacat que cada vegada es fan motos més segures “el binomi seguretat i exportació és la clau, tenim empreses catalanes en el sector que treballen molt bé i a més cada vegada hi ha més accessoris que permeten fer la conducció en dues rodes més segura”. Jané s’ha referit als sensors que permeten que s’obri airbag en cas d’accident i de senyals acústics per avisar dels riscos en la conducció entre d’altres.
Els motoristes són un col·lectiu vulnerable que manté unes xifres de sinistralitat molt similars al llarg dels anys i una preocupant mortalitat, més alta que la resta de vehicles. En aquest sentit, el titular d’Interior ha explicat que “és una xifra que ens preocupa, per aquest motiu des del Departament d’Interior, a través del Servei Català de Trànsit, portem a terme diferents iniciatives per prevenir la sinistralitat de les motos”. Durant el 2016, una de cada quatre víctimes mortals, 62 de 231 persones mortes en total, eren motoristes (un 26’8%).
En el que portem d’any 2017, 7 motoristes han perdut la vida a la xarxa viària catalana.
Per tot això, aquest col·lectiu és prioritari en les polítiques de seguretat viària de l’SCT a fi i a efecte de reduir la seva accidentalitat i lesivitat.
En aquest sentit , l’SCT ha programat, en el marc del MOTOh! Barcelona, que enguany se celebra del 30 de març al 2 d’abril, al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, activitats de formació viària adreçades a un públic de diferents edats i nivells d’experiència en la conducció de vehicles de dues rodes:
Per una banda, el MotohAcademy, un circuit urbà tancat on es fa formació teòrica i pràctica d’iniciació amb motocicletes de 125cc. Els participants poden prendre contacte amb una moto per valorar les seves característiques i prestacions dins l’àmbit urbà. Dins la pista viària es simulen situacions reals de circulació amb la supervisió i assessorament de monitors especialitzats, Prèviament als exercicis pràctics, els alumnes reben una xerrada informativa de contingut teòric en una aula de formació.
D’altra banda també hi ha sortides guiades en motocicleta on els participants fan un recorregut extern i una ruta per vies de la ciutat de Barcelona, en grups de 5 persones i acompanyats per dos monitors. Els instructors aporten als participants comentaris i observacions sobre actituds poc segures o infraccions que hagin detectat amb la finalitat que millorin la seva tècnica i habilitats de conducció.
L’SCT ve realitzant en els darrers anys actuacions adreçades a millorar la seguretat viària del col·lectiu dels motoristes. Entre d’altres, convé destacar la intensificació dels controls PREMOT, conjuntament amb Mossos d’Esquadra, la distribució del material amb consells viaris A la moto, conducció intel•ligent editat en català, castellà, francès i anglès, el programa Formació 3.0 a peu de carretera i el programa Entrena’t per la teva seguretat,.
Font SCT