- · Aquesta estratègia operativa preventiva comença avui i finalitza el 23 de desembre i té l’objectiu de garantir la seguretat en la mobilitat i controlar els desplaçaments per les festes i celebracions prèvies al Nadal
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha anunciat en una jornada sobre mobilitat i seguretat viària organitzada per la Fundació Cercle d’Infraestructures, l’inici de la campanya de control de drogoalcoholèmia. En aquest sentit, el Servei Català de Trànsit (SCT) coordinarà amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals aquesta campanya preventiva des d’aquest dimecres 14 i fins al divendres 23 de desembre, en carretera i zones urbanes.
Jané, que ha participat en la jornada amb la ponència “El gran repte de la seguretat viària”, ha comparat la situació actual, pel que fa a les dades de sinistralitat, amb la de fa uns anys i amb la resta d’Europa i ha comentat “avui la realitat és diferent, ens acostem molt al rànking dels països nòrdics amb menys sinistralitat”.
També ha manifestat que “els factors que provoquen accidents de trànsit com a efecte de la rutina, es poden evitar” i ha agraït la tasca feta des del 2004, any de creació de la comissió de seguretat viària, fins ara, destacant que “tot el que estem treballant està obtenint resultats positius”. En aquest sentit, Jané ha remarcat que “podem continuar fent coses en positiu per reduir els accidents de trànsit” i que “generar consciència és absolutament necessari”.
Pel que fa a les noves tecnologies, el titular d’Interior, ha fet un incís “és un repte de futur de com introduir les noves tecnologies en la conducció i en la prevenció”.
Campanya preventiva de controls de drogoalcoholèmia
Aquests controls policials intensius per combatre el consum de d’alcohol o drogues en la conducció coincideixen amb els dinars i sopars d’empresa que s’organitzen durant aquests dies per celebrar les festes de Nadal i en els quals convé insistir que el consum d’alcohol i drogues i la conducció són totalment incompatibles. Es tracta de la tercera campanya intensiva de controls de drogoalcoholèmia que es realitza enguany a la xarxa viària catalana.
Cal remarcar que gairebé la meitat dels conductors morts l’any passat en accident de trànsit, un 48,9%, havien consumit o bé alcohol, o drogues o fàrmacs, segons dades de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya publicades a l’Anuari Estadístic d’Accidents de Trànsit a Catalunya 2015.
Pel que fa als positius en alcohol en concret, convé assenyalar que, l’any passat respecte el 2014, hi va haver un increment del 4,4% en el nombre de conductors morts que n’havien consumit, ja que es va passar d’un 24,8% a un 29,2%, dada que denota un cert relaxament en el comportament dels conductors en relació el consum d’alcohol (com també passa amb els psicofàrmacs). De fet, segons dades de l’Observatori Europeu per a la Seguretat Viària, el 25% dels morts en carretera a Europa estan associats a l’alcohol.
A Catalunya es van fer durant l’any 2015 més de 400.000 controls d’alcoholèmia per diferents casuístiques: accident, control preventiu, infracció i simptomatologia. Segons dades de l’Anuari Estadístic, aproximadament l’1% dels conductors circula amb una taxa d’alcohol per sobre de la permesa. Entre els accidentats, el mateix percentatge es situa prop del 12% i entre els conductors morts l’any 2015 supera el 30%.
Els principals efectes del consum d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. A més, tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d’accident pot incrementar, atès que l’única taxa segura és 0,0%. Cal recordar que superar la taxa d’alcohol de 0,60 mg/l en l’aire espirat és delicte penal i pot comportar una pena de presó de fins a sis mesos i la retirada del permís de conduir durant com a mínim un any.
Aquesta campanya preventiva respon a l’objectiu fixat al Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020 d’intensificar les accions preventives de sensibilització i també els controls dissuasius per reduir el nombre de conductors sota els efectes de l’alcohol, drogues i psicofàrmacs.
Aquesta estratègia operativa de vigilància també s’emmarca en el conjunt de deu mesures d’impacte que el departament d’Interior ha posat en marxa des de principi d’any per reduir el repunt de sinistralitat registrat el 2015. Amb aquesta actuació, al llarg d’aquest 2016, s’han portat a terme un total de 14 campanyes preventives i integrals de les policies de Trànsit de Catalunya. En la resta dels controls intensius i massius s’ha incidit en els següents factors de risc que concorren en l’accidentalitat: velocitat excessiva o inadequada, les distraccions (en especial, ús de mòbils), elements de seguretat passiva (casc, cinturó, sistemes de retenció infantil).