Permís per Punts
Tota la informació des del teu navegador

Selecciona el teu idioma CASTELLÀCASTELLÀCATALÀCATALÀ
  • Ets a:Inici
  • Notícies
  • Durant aquest pont del 15 d'agost l'SCT demana prudència i recorda la incompatibilitat del consum d'alcohol i altres drogues amb la conducció segura

Durant aquest pont del 15 d'agost l'SCT demana prudència i recorda la incompatibilitat del consum d'alcohol i altres drogues amb la conducció segura

Comparteix a la teva xarxa social preferida:
 
  • El Servei Català de Trànsit apel·la a la precaució en els desplaçaments per vies secundàries i locals, inclús en els trajectes curts i per carreteres conegudes, i també en els desplaçaments cap a zones de platja 
  • Davant el repunt de la sinistralitat mortal dels motoristes, l’SCT demana més percepció del risc, respecte i consciència de la seva fragilitat 
  • El consum d’alcohol i de substàncies estupefaents altera les condicions físiques i psíquiques i, per tant, és incompatible amb la conducció segura

El Servei Català de Trànsit (SCT) demana als conductors màxima atenció i prudència aquests dies amb motiu de la festivitat del 15 d’agost, en què hi ha un elevat nombre de desplaçaments per vies secundàries i locals que uneixen municipis. Cal mantenir màxima atenció i evitar distraccions també en els trajectes curts i per vies conegudes pels usuaris perquè poden ser perillosos. En aquest sentit, l’SCT apel·la a la responsabilitat i prudència dels conductors i conductores, atès que el comportament i l’atenció durant la conducció és determinant per evitar víctimes i reduir la sinistralitat viària a Catalunya. En aquest sentit demana màxima col·laboració per assolir l’objectiu de víctimes zero, present en la campanya“Tots tenim família. A la carretera Víctimes 0”.
 
L’SCT també recomana augmentar la prudència en els desplaçaments cap a les zones de platja, molt habituals en aquests dies festius i que fan que la mobilitat sigui molt elevada, en moments puntuals, a les carreteres de la costa. En aquests casos, com sempre, per evitar accidents, cal adaptar la velocitat, incrementar la distància de seguretat i sobretot evitar distraccions i no manipular el mòbil ni altres dispositius electrònics mentre s’està conduint.
 
Durant aquest 2017, 93 persones han perdut la vida a les carreteres catalanesi 502 persones han resultat ferides greus. I d’aquestes 93 víctimes, són 30 els motoristes morts, un terç del total de víctimes mortals en accidents de trànsit i el doble respecte del mateix període de l’any passat; i 184 els ferits greus, 47 motoristes menys que l’any passat. Davant d’aquest augment de sinistralitat mortal, el Servei Català de Trànsit demana als motoristes més percepció del risc i consciència de la seva fragilitat, i a la resta d’usuaris respecte i prudència per reduir les víctimes.
 
El passat 25 de juliol  l’SCT va presentar al Grup de Treball de Motocicletes un estudi de la sinistralitat mortal dels motoristes d’aquest any 2017 i va donar a conèixer dades rellevants: en el 36% dels accidents mortals, el motorista va tenir el sinistre en solitari; en el 33% dels accidents el sinistre es va produir per una col·lisió frontal; en el 68% dels accidents mortals, el factor principal depenia del motorista i lavelocitat inadequada hi havia jugat un paper clau en més de la meitat d’aquests sinistres. A més, en aquest estudi, l’SCT ha observat una acumulació d’accidents mortals als revolts més suaus, en els quals el motorista no executa o no interpreta bé el traçat. Amb l’objectiu de reduir la sinistralitat d’aquest col·lectiu, el Servei Català de Trànsit proposa accions com ampliar el programa Formació 3.0, adreçat a motoristes habituals, incloure la formació pràctica en les Autoescoles de Qualitat (AeQ), senyalitzar els revolts amb risc per a motoristes o fer una prova pilot d’un carril segregat per motoristes, entre d’altres, com ara també revisar les taxes d’alcoholèmia i el permís de conduir teoricopràctic.
 
 
INCOMPATIBILITAT DEL CONSUM D’ALCOHOL I ALTRES DROGUES AMB LA CONDUCCIÓ SEGURA
 
L’SCT vol recordar, una vegada més, la incompatibilitat de la conducció segura amb el consum d’alcohol o substàncies estupefaents. Convé recordar que els principals efectes de la ingesta d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. A més, tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d’accident pot incrementar, ja que l’única taxa segura és 0,0%. D’altra banda, el consum de substàncies psicoactives també altera les condicions físiques i psíquiques, fet que comporta un risc greu per a la seguretat dels usuaris. Per tant, es demana als conductors que siguin responsables i que recordin la figura del conductor alternatiu, sobretot de cara a les sortides nocturnes durant aquests dies de festa.
 
El 2016, segons dades de  l’Institut de Medicina Legal, el 46,2% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum d’alcohol, altres drogues o psicofàrmacs, i, en aquest sentit, es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i un agreujant de la lesivitat.
 
Enguany, a més dels controls planificats i habituals que es realitzaran durant tot l’estiu, l’SCT ha coordinat amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals dues campanyes preventives de controls de drogoalcoholèmia, del 23 de febrer a l’1 de març i del 16 al 25 de juny (coincidint amb la festivitat de Sant Joan), en carretera i zones urbanes, a les quals s’hi sumarà una tercera, prevista per a mitjans de desembre.
 
Aquests controls i campanyes responen a l’objectiu fixat en el Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020 d’intensificar les accions preventives de sensibilització i els controls dissuasius per reduir el nombre de conductors sota els efectes de l’alcohol, altres drogues i psicofàrmacs.
Conduir amb una taxa d’alcohol superior a la permesa suposa una sanció econòmica d’entre 500 i 1.000 euros i la detracció de 4 o 6 punts del permís de conduir —veure els supòsits en aquest enllaç:http://transit.gencat.cat/web/.content/documents/normatives_i_legislacio/Quadres/alcohol2014.pdf. Per la seva banda la conducció sota els efectes d’altres drogues implica una sanció econòmica de 1.000 euros i la detracció de 6 punts.
 
VELOCITAT EXCESSIVA

Un altre dels factors concurrents en l’accidentalitat és l’excés de velocitat, el qual téconseqüències tràgiques a les carreteres. Durant el 2016, la velocitat excessivava estar present en el 15,73% dels accidents amb víctimes greus, un percentatge similar al d’aquest primer semestre de l’any 2017.

Precisament, la propera campanya que coordinarà el Servei Català de Trànsit, del 21 al 27 d’agost, serà una campanya policial de controls de velocitat. Aquesta actuació per controlar la velocitat excessiva a les carreteres i carrers és d’abast europeu i està impulsada per l’Organització Internacional de Policies de Trànsit (TISPOL).
Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Cercador ràpid

Localitza el curs que millor s'adapti a les teves necessitats filtrant per centre, tipus de curs o data d'inici.
Per centre:Llistar els centres que imparteixen cursos de punts
Per tipus de curs:
Per data de curs:

La UTE FAC-CNAE està formada per la Federació d'Autoescoles de Catalunya juntament amb la Confederació Nacional d'Autoescoles.
UTE FAC-CNAE
C/ Mineria, 62-64, baixos
08038 Barcelona
Tel. 900 10 20 88
permisperpunts@recuperapunts.cat