Decàleg de la seguretat viària infantil
Comparteix a la teva xarxa social preferida:
Ja ha nascut el Decàleg de la seguretat viària infantil, un conjunt de mesures amb què es vol evitar que hi hagi cap infant mort o ferit greu com a ocupant d’un vehicle. Per primera vegada, totes les parts implicades en la seguretat viària dels menors han unit esforços amb l’únic objectiu de millorar la seva protecció i han establert deu regles bàsiques de la seguretat viària infantil.
Aquest decàleg ha estat consensuat i aprovat en assemblea general per l’AESVI, l’Aliança Espanyola per la Seguretat Viària Infantil, una associació que té per objectiu millorar la seguretat viària i la protecció dels infants, com un dels col·lectius més vulnerables de la mobilitat. En formen part el Servei Català de Trànsit així com altres agents implicats, com la DGT, la Direcció de Trànsit del País Basc, l’Associació Nacional de Seguretat Infantil, l’Associació Nacional de Llevadores, la CEAPA, les forces i cossos de seguretat de l’Estat espanyol, els fabricants de sistemes de retenció infantil, els importadors de cadiretes, els clubs automobilístics, les universitats, els pediatres, els consumidors i els serveis d’urgències.
Deu regles bàsiques per protegir els usuaris més vulnerables

Es tracta de protegir els usuaris més vulnerables harmonitzant els missatges adreçats a pares, tutors i altres persones responsables per garantir que transportin els menors de la manera més adequada. A banda de recordar que, en el vehicle, cal portar l’infant sempre cordat amb un sistema de retenció infantil –la cadireta– adequat a la seva mida i pes, per molt curt que sigui el trajecte, el decàleg també recomana col·locar l’infant a les places posteriors del vehicle i portar-lo en sentit contrari a la marxa el màxim temps possible. A més, també insisteix en utilitzar cadiretes homologades; emprar cadiretes amb respatller almenys fins als 135 cm d’estatura; no viatjar amb objectes solts, ni posar equipatge o mascotes al vehicle al costat dels petits; i, en cas d’accident, i sempre que sigui possible, treure l’infant del cotxe accidentat amb la seva cadireta i mai en braços –tret de riscos imminents.
Així mateix, el decàleg recorda que la seguretat de l’infant també depèn del conductor. Per això, l’insta a respectar les normes, a conduir de forma tranquil·la i relaxada, sense agressivitat ni brusquedats, deixant un espai de seguretat, i ajustant la velocitat a les circumstàncies del trànsit.
Evolució dels elements de seguretat passiva
Les dades de l’evolució de l’ús del cinturó de seguretat i dels sistemes de retenció infantil en vehicles lleugers ens mostren una tendència a l’alça entre les víctimes en accidents en zona interurbana i zona urbana l’any 2016 respecte al 2010. Malgrat tot, encara hi ha un percentatge que no els utilitza i, a més, cal consolidar aquest increment. D’aquí la necessitat de tenir ben presents les mesures del Decàleg de la seguretat viària infantil, en què la màxima prioritat és preservar la vida dels infants fent un bon ús dels sistemes de seguretat passiva. Precisament, la utilització correcta dels sistemes de retenció infantil és essencial, ja que redueix entre un 50% i un 80% el risc de lesió en cas d’accident.
INFOTRANSIT
Comparteix a la teva xarxa social preferida: