Com desinfectar el cotxe de coronavirus: la DGT explica quines parts netejar i la millor manera de fer-ho
dimarts, 28 / abril / 2020
Comparteix a la teva xarxa social preferida:
La DGT ha publicat una sèrie de consells per desinfectar el cotxe de coronavirus, especificant quines parts s'han de netejar amb més assiduïtat i com fer-ho.
Es tracta d'una recomanació als ciutadans, que se suma a l'apartat de preguntes freqüents de la seva pàgina web on dóna resposta a les qüestions més repetides en matèria de mobilitat després que es limitessin els desplaçaments per l'estat d'alarma.
El passat 9 d'abril, va finalitzar el Reial decret llei 10/2020, de 29 de març, i per tant un gran nombre d'empleats d'activitats no essencials van tornar al seu lloc de treball, de manera que desinfectar degudament el cotxe sembla essencial especialment per a tots ells.
En aquells dies es van donar diversos consells sobre el desplaçament als centres de treball, com per exemple, l'ús de mascaretes només per al transport públic, sent innecessària en un vehicle privat, ja sigui cotxe, moto o bici.
Les parts del cotxe que s'han de netejar regularment
No obstant això, és essencial recordar que "els vehicles privats també poden ser font de contaminació, per la qual cosa haurà d'extremar les mesures de neteja", tal com va confirmar el Ministeri de Sanitat en el seu document tècnic de 'Mesures higièniques per a la prevenció de contagis del COVID-19 '.
En el mateix es recomana "netejar amb freqüència totes les superfícies que es toquen regularment": volant, fre de mà, manetes de portes, cinturó de seguretat, seients, control d'equip de so, calefacció etc.
Com s' ha de desinfectar el cotxe? D'acord amb les recomanacions de Sanitat, l'ideal és utilitzar lleixiu diluït: 20 ml de lleixiu amb 980 ml d'aigua (obtenint un litre), o el seu equivalent, per exemple: 10 ml de lleixiu amb 490 ml d'aigua (obtenint 500ml) .
En qualsevol cas, sempre s'ha d'utilitzar en el mateix dia de la preparació. Si no es té lleixiu, es pot usar alcohol comú (concentració de 96%) diluït de la següent manera: 70 ml d'alcohol amb 30 ml d'aigua. No cal aclarir.
La DGT, fent-se ressò de les recomanacions de la cadena de tallers Euromaster, fa referència a més elements de l'habitacle i les seves respectives formes de neteja :
- Catifes. És important netejar-les amb regularitat perquè acumulen molta brutícia. Si són de tela, es recomana utilitzar un raspall i passar després l'aspirador. Si són de goma, s'aconsella aplicar un raig d'aigua calenta a pressió. Després és necessari aplicar un producte antidesinfectant
- Quadre de comandament. El recomanable és netejar-sovint, ja que sol atreure molta brutícia i pols. Abans de finalitzar, és convenient aplicar un líquid desinfectant.
- Reixetes de ventilació. Per evitar que es obstrueixin, és important netejar-les amb freqüència amb una aspiradora.
- Finestretes. A l'estar en contacte amb l'exterior, és recomanable netejar sovint. Primer, cal desinfectar-i, després, passar un drap amb un líquid netejavidres.
La DGT recorda que l'acer i el plàstic, elements molt comuns en qualsevol vehicle, són superfícies en què el coronavirus pot sobreviure molt temps (fins a nou dies en metall, vidre o plàstic, segons un estudi), per la qual cosa és aconsellable netejar- i desinfectar-amb freqüència cada vegada que ho utilitzem. Tampoc hem d'oblidar-nos de ventilar el cotxe de tant en tant.
De la mateixa manera, en les gasolineres i les estacions de servei s'han d'extremar les precaucions, ja que els sortidors són llocs amb nombrosos bacteris i virus. És fonamental utilitzar guants d'un sol ús i llençar-los amb precaució abans de tornar a l'cotxe, i pagar amb targeta per evitar més contactes.
MOTORPASION
Comparteix a la teva xarxa social preferida: