CATALINA GARCÍA GONZÁLEZ: 1ª ESPANYOLA AMB CARNET DE CONDUIR
divendres, 8 / març / 2019
Comparteix a la teva xarxa social preferida: Era l'any 1925 quan aquesta singular lleonesa entrava en la història, encara que a ella el que li preocupava era poder començar a treballar al volant d'aquell cotxe de matrícula LI-934 comprat abans d'obtenir el permís de conduir.
El Reial Decret de 23 de juliol de 1918, establia que per accedir al permís de conduir es tenia d'aconseguir un certificat mèdic que demostrés, entre altres coses, les suficients capacitats auditives i visuals, i un certificat de bona conducta expedit per l'Ajuntament.
'edat a la qual es podia sol·licitar el permís estava compresa entre els 18 i els 77 anys. Els menors d'edat i les dones també podien obtenir el permís, però havien de presentar autorització paterna o marital. També s´'havia de demostrar altres aptituds com saber llegir i escriure, conèixer el reglament i saber conduir. Això últim es demostrava davant enginyers de camins, civils, mecànics o de qualsevol altra branca prèviament designats pel governador civil de la província. Resulta curiós el seu article 33, que prohibia realitzar durant la marxa qualsevol activitat que pogués causar distracció, entre les quals es detalla de forma concreta la prohibició de fumar.
Catalina García va néixer a Puebla de Lillo (Lleó) el 14 d'abril de 1888, filla de Baltasar García, un Guàrdia civil de Rioseco de Tàpia, i de Juliana González, mestressa de casa, de Pobla de Lillo.
El 1902, quan Catalina tenia 14 anys, es dedicava a baixar a lloms del seu cavall capachos carregats de truites, per facturar en els Ferrocarrils del Nord en la Robla, amb destinació a Madrid.
Sis anys més tard, el 1908, iniciaria un servei regular de transport de viatgers, creant la línia Cofiñal-Pobla de Lillo -Boñar, el servei realitzava en el seu cotxe de cavalls amb cabuda per a quatre-a cinc passatgers, que baixava al matí per tornar a la tarda.

Així fins a 1925, quan va treure el carnet de conduir, sent la primera dona espanyola a aconseguir-ho. Es va examinar a Lleó amb el seu propi cotxe, el que el seu marit havia adquirit tres anys abans, un Ford model T, un automòbil de baix cost produït per Ford Motor Company de Henry Ford des de 1908 a 1927. Amb el mateix es va introduir la producció en cadena, popularitzant l'adquisició dels automòbils. El Ford T va ser molt popular en els camps per resistir els toscs camins rurals.

FORD Modelo T del 1910
Fuente: es.wikipedia.org
El 1928, Catalina va comprar el seu segon cotxe, un Hispano-Suíza amb matrícula LI-1634, amb el qual va aconseguir la concessió en exclusiva per a la línia, a l'empara de la Reial Ordenança aprovada l'any 1924. Aquesta exclusivitat era gratuïta, però estava condicionada a haver de pujar i baixar des Boñar, el correu a tots els pobles per on passava i feia parada: Cofiñal, Pobla de Lillo, el Camp, Les Coves, Vegamián, Venda de Ferreras, Valdecastillo, Remellan i Cerecedo, sense obtenir cap tipus de remuneració.
Hispano-Suïssa, marca fundada a Barcelona el 1904, va ser una empresa espanyola d'automòbils de luxe i competició, que va tenir també la seva vessant en el disseny i fabricació de motors d'aviació, motors d'embarcacions, vehicles de transport i bèl·lics, així com de armes.
Catalina realitzava quatre viatges diaris de Cofiñal a Boñar, mentre repartia el correu, medicaments i altres encàrrecs dels 21 pobles que travessava en els seus viatges, compaginant-ho amb la criança dels seus fills i atendre la posada familiar que portava el seu nom: "Casa Catalina" .
El 1948 va vendre l'empresa a F López, (Empresa López). Vint anys més tard i malgrat això i del nou nom retolat a l'autobús, la gent de la zona seguien trucant al cotxe de línia "el cotxe de Catalina", i és que aquesta valenta dona havia calat profund en el cor d'aquella gent .
Va morir el 1959, any en què el càncer no va voler saber res dels mèrits d'aquesta dona que es va passar més de mig segle per les carreteres, la que va ser la primera dona conductora d'Espanya i la primera a obtenir la concessió d'una línia de transport de viatgers.
A l'hora de recordar la figura d'aquesta dona pionera, hem de pensar en els cotxes d'aquella època ia la comarca en què Catalina va treballar, d'alta muntanya, amb nevades considerables que propiciarien tota mena d'anècdotes.
Más info aquíComparteix a la teva xarxa social preferida: