Permís per Punts
Tota la informació des del teu navegador

Selecciona el teu idioma CASTELLÀCASTELLÀCATALÀCATALÀ

Cap a una velocitat segura

Comparteix a la teva xarxa social preferida:
Antes de Primavera, entre febrero y marzo de 2019, entrará en vigor una modificación de los límites de velocidad en las carreteras españolas. Un Real Decreto modificará el Reglamento General de Circulación (artículo 48) y fijará un cuadro más simplificado de velocidades máximas en las vías. Así, en las carreteras convencionales los límites serán 90 km/h (turismos, motos y autobuses) y 80 km/h (resto de vehículos); mientras, en autovía y autopista habrá tres límites: para turismos y motos (120 km/h), camiones y furgonetas (90 km/h) y el resto de vehículos, incluídos autobuses (100 km/h). Como excepción, en vías convencionales con separación física de los dos sentidos de circulación, el titular de la vía podrá fijar un límite máximo de 100 km/h para turismos y motos. Además, las autocaravanas tendrán un límite de velocidad en función de su masa máxima autorizada y los automóviles con remolque, vehículos de transporte escolar y de menores o mercancías peligrosas seguirán teniendo que circular con un límite de 10 km/h inferior a los citados anteriormente. Y se añade un límite máximo de 30 km/h en las vías sin pavimentar.

 

La raó d'aquesta mesura és que, a nivell internacional, s'estima que reduir la velocitat a les vies convencionals és clau per contenir l'accidentalitat. Segons l'informe d'impacte previ elaborat per l'Observatori de la Seguretat Viària de la DGT, aquesta norma reduirà "un 10% els morts en aquestes vies". "Petites variacions de velocitat de circulació suposen grans beneficis en termes de seguretat", assenyala Álvaro Gómez, director de l'Observatori. I diverses dades recolzen aquesta idea: a les carreteres convencionals -que suporten el 77% de les morts en accidents en vies interurbanas- es produeixen el 75% dels accidents amb víctimes i la velocitat inadequada és la causa concurrent en el 20% dels mateixos (dada que puja al 37% dels accidents mortals en vies interurbanes).

Així, en 2017 dels 1.321 morts en vies interurbanes, 1.013 van ocórrer en vies convencionals, "percentatge que ha oscil·lat durant els últims deu anys en l'interval 76-80%", confirma un informe de l'Observatori de Seguretat Viària i la Subdirecció General de mobilitat de la Direcció General de Trànsit (DGT). I la velocitat inadequada va estar present en 400 d'aquests morts. Només a les sortides de la via amb un sol vehicle es van produir 367 i en la meitat dels casos hi havia velocitat inadequada. A més, l'índex de letalitat -nombre de morts per cada cent víctimes de accident- de les vies convencionals és de 2,7, gairebé el doble al d'autovies i autopistes.

Menys velocitat, menys accidents

"La velocitat té influència directa en la freqüència i severitat dels accidents", assenyala l'informe "Velocitat i Risc d'accident" de 2018 realitzat per l'OCDE i el Fòrum Internacional del Transport (ITF). Aquest informe recorda que "amb més altes velocitats de conducció, el nombre d'accidents i la seva severitat creixen desproporcionadament" i confirma que reduir la velocitat mitjana 5 km / h en vies interurbanes redueix un 28% els accidents mortals. Per exemple, segons el model Nilsson-comunament acceptat- una pujada de l'1% en la velocitat mitjana comporta un creixement del 2% en la freqüència d'accidents amb víctimes, del 3% en la freqüència d'accidents greus i del 4% al de accidents mortals.

L'estudi d'OCDE i ITF conclou que "el disseny de les vies i dels límits de velocitat han de tenir en compte les forces que el cos humà pot tolerar i sobreviure" i recomanen, qualificant-lo de raonable, un límit de 30 km / h " en totes les àrees on vehicles motoritzats i usuaris vulnerables comparteixin el mateix espai "(zones residencials, àrees construïdes ...); en àrees amb interseccions i alt risc de col·lisions laterals recomana 50 km / h i en carreteres sense separació de sentits, per reduir el risc en col·lisió frontal, 70 km / h.

També per la Comissió Europea (CE) la velocitat és determinant en el 30% dels accidents mortals, i destaca que el seu excés augmenta el risc de patir accidents i la probabilitat de lesions greus o de mort. "La velocitat és clau en la sinistralitat", resumeix Peter Broertjers, expert en seguretat de la CE. I Jesús Monclús, director de Prevenció i Seguretat Viària de la Fundació Mapfre, opina que "la reducció de la velocitat és una de les mesures més efectives contra els accidents de trànsit".

I és que, com assenyala l'informe esmentat de l'Observatori de Seguretat Viària, "la velocitat té un paper fonamental en el tipus d'accident mortal més freqüent en carretera convencional, la sortida de la via". De fet, segons el seu director, Álvaro Gómez, "el 36% de les persones mortes en carreteres convencionals el 2017 es van veure implicades en sortides de la via, de les quals 1 de cada 2 va estar relacionada amb la velocitat".

Recentment Hongria i Suècia van reduir temporalment els seus límits de velocitat a la carretera. Al país nòrdic, la reducció de 90 a 80 km / ha les seves vies va reduir un 41% el nombre de morts.

La velocitat justa no sempre és la que marquen els senyals de limitació de la carretera i que constitueix la velocitat legal, ni tan sols la aconsellada, també marcada en senyals verticals (S-7), sinó la d'un nou concepte que va imposant--velocitat segurament i que apel·la a la responsabilitat de cada conductor.Hemos intentat explicar aquests conceptes en les següents infografies:

VELOCITAT MÁXIMA LEGAL

 

VELOCITAT PER ADELANTAR

 

VELOCITAT ESPECÍFICA

 

VELOCITAT ACONSELLABLE

 

VELOCITAT EXCESIVA

 

ANORMALMENTE REDUCIDA

  

VELOCITAT SEGURA

 

Què és la velocitat segura? Velocitat segura és aquella que assegura que, en cas d'accident, la probabilitat de lesions a les persones implicades no superi un determinat llindar. D'aquesta manera: 30 km / h (en zones de convivència amb vulnerables), 50 km / h (en carreteres amb interseccions) i 70 km / h (en carreteres amb risc de col·lisió frontal) són "velocitats segures". A més, cada conductor ha de tenir en compte la seva capacitat i aptitud psicofísica, l'estat del vehicle, de la carretera i les condicions climatològiques, per circular, per sota dels límits, a una velocitat que li permeti frenar, prendre les corbes, avançar ... en definitiva, amb temps i espai suficient per no patir un accident, ni deixar res a l'atzar. De fet, les organitzacions internacionals més representatives en seguretat viària defensen l'aplicació dels principis del "sistema segur". Això suposa passar d'un escenari en el qual els límits de velocitat es movien en equilibri entre les necessitats de mobilitat i la seguretat a un altre en el qual la seguretat és el requisit bàsic i els altres elements es supediten a ella. Aquest sistema, mitjançant un límit de velocitat segur, tracta de minimitzar les conseqüències negatives d'un potencial accident.

Així, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'OCDE recomanen un límit de 70 km / h per les vies interurbanes sense separació de sentits.


DGT.ES

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Cercador ràpid

Localitza el curs que millor s'adapti a les teves necessitats filtrant per centre, tipus de curs o data d'inici.
Per centre:Llistar els centres que imparteixen cursos de punts
Per tipus de curs:
Per data de curs:

La UTE FAC-CNAE està formada per la Federació d'Autoescoles de Catalunya juntament amb la Confederació Nacional d'Autoescoles.
UTE FAC-CNAE
C/ Mineria, 62-64, baixos
08038 Barcelona
Tel. 900 10 20 88
permisperpunts@recuperapunts.cat