Permís per Punts
Tota la informació des del teu navegador

Selecciona el teu idioma CASTELLÀCASTELLÀCATALÀCATALÀ

Balanç de sinistralitat fins al maig de 2020

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Augmenten els accidents mortals amb un únic vehicle implicat 

Hi ha un canvi de tendència i es registren més víctimes mortals en dies feiners que en festius i caps de setmana


El Servei Català de Trànsit informa que des de l’1 de gener fins al 31 de maig d’aquest any, 43persones han mort en 36 accidents mortals a les carreteres catalanes. Això suposa un descens d’un 37,6% en el nombre de víctimes mortals respecte el mateix període de l’any passat, en el qual van perdre la vida 69 persones. Pel que fa a la xifra d’accidents mortals, hi ha hagut un descens del 45,4% respecte al 2019.

En comparació amb el 2010, any de referència per al compliment dels objectius europeus, les víctimes mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya s’han reduït un 52,2%, atès que fa una dècada havien perdut la vida 90 persones en el mateix període anual. S’ha de tenir en compte que la reducció de la sinistralitat es produeix en un context marcat pel descens de la mobilitatarran de les restriccions decretades per frenar la propagació de la COVID-19.

Aquest mes de maig, que ha coincidit amb l’inici de la desescalada del confinament pel coronavirus, hi ha hagut 9 víctimes mortals, mentre que el maig de l’any passat n’hi va haver 15. Això suposa una reducció del 40%.

Si analitzem les morts per tipus de dia de la setmana, observem que més de la meitat de les víctimes mortals, 23 de les 43 registrades, han estat en dies feiners. Fins ara, la majoria dels accidents mortals s’havien concentrat en cap de setmana o festiu; una tendència que es mantenia des de l’any passat.

Segons la tipologia del vehicle, l’únic ascens es registra en les víctimes mortals en accidents devehicles pesants, amb 5 morts respecte a  3 de l’any passat. Pel que fa als col·lectius vulnerables, durant els cinc primers mesos d’aquest any han mort 6 motoristes, 3 ciclistes i 5 vianants, mentre que en el mateix període de l’any passat havien mort 20 motoristes, 3 ciclistes i 6 vianants. Convé destacar que aquest mes de maig coincidint amb el desconfinament han perdut la vida 3 motoristes, 1 ciclista, 1 conductor de patinet i 1 vianant. Davant d’això s’apel·la a la responsabilitat compartida i a la necessitat d’una convivència respectuosa a la xarxa viària que requereix l’adopció de mesures protectores per part dels conductors de tots els vehicles.

També convé destacar que han augmentat els accidents mortals que s’han produït amb un únic vehicle implicat. Enguany fins al 31 de maig, 18 dels 36 accidents mortals han ocorregut amb un sol vehicle, el que suposa el 50% del total de sinistres, i l’any passat en el mateix període aquest tipus d’accidents suposaven el 30% de la sinistralitat mortal. Davant l’augment de la tipologia d’aquests accidents, des del Servei Català de Trànsit es vol recordar que conduir és sempre una activitat de risc que requereix la màxima atenció i que distreure’s amb el mòbil mentre es condueix provoca accidents. A més, tot i que la mobilitat es va recuperant progressivament amb la desescalada, continua sent inferior i se segueix circulant majoritàriament amb fluïdesa i en aquest sentit es demana que aquesta situació no s’aprofiti per córrer més del compte, atès que els excessos de velocitat augmenten el risc d’accidentar-se i la gravetat de les lesions.

Quant a l’edat de les víctimes mortals, la franja d’edat que ha sumat més morts a la carretera és la de 45 a 54 anys, amb 14 víctimes. D’altra banda, la davallada més important de víctimes segons l’edat és en les franges de més de 65 anys, passant de 22 morts l’any passat a 7 en el que portem de 2020.

 

Morts per demarcacions

Pel que fa a les víctimes mortals per demarcacions, a les quatre s’han reduït el nombre de morts a les respectives carreteres. A Girona i a Tarragona és on més han disminuït els morts per accidents de trànsit, un 42,9%, seguides de Barcelona amb un descens del 36% i a Lleida han baixat un 22,2% atès que han passat de 9 el 2019 a 7 enguany. Girona és la demarcació on s’assoleix més reducció respecte el 2010, un 63,6%, seguida de Lleida amb un 58,8%.

 

DEMARCACIÓ

2010

2019

2020

Barcelona

26

25

16

Girona

22

14

8

Lleida

17

9

7

Tarragona

25

21

12

 

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Cercador ràpid

Localitza el curs que millor s'adapti a les teves necessitats filtrant per centre, tipus de curs o data d'inici.
Per centre:Llistar els centres que imparteixen cursos de punts
Per tipus de curs:
Per data de curs:

La UTE FAC-CNAE està formada per la Federació d'Autoescoles de Catalunya juntament amb la Confederació Nacional d'Autoescoles.
UTE FAC-CNAE
C/ Mineria, 62-64, baixos
08038 Barcelona
Tel. 900 10 20 88
permisperpunts@recuperapunts.cat