Així és la Guia de Seguretat Viària dels motoristes
dimarts, 27 / novembre / 2018
Comparteix a la teva xarxa social preferida: Midas, la cadena especialista en el manteniment integral de l'automòbil i la motocicleta, en col·laboració amb la Direcció General de Trànsit i la Fundació PONS ha presentat la Guia de Seguretat Viària dels Motoristas.Se tracta d'un document que congrega un seguit de pautes relacionades amb les bones conductes vials a la carretera, protecció o equipament del motorista, així com els procediments bàsics per al manteniment dels vehicles de dues rodes.
El document incorpora els següents apartats:
Equip per moure't amb moto
Tots els conductors i passatgers de motocicletes i ciclomotors han d'utilitzar en qualsevol tipus de via un casc homologat. Estaran exempts de utilitzar-lo quan tinguin estructura d'autoprotecció, cinturons de seguretat i així consti en la seva targeta ITV.
El casc ha de:
- Estar homologat a la UE.
- Ser de la talla adequada.
- Anar sempre cordat. Moltes de les lesions al cap es produeixen perquè en l'impacte casc surt acomiadat.
- Tenir un sistema de ventilació que permeti una adequada ventilació quan faci calor i que eviti que s'enteli la visera a l'hivern.
- La visera serà clara (no tintada). Amb un recobriment interior que impedeixi que s'enteli, o amb doble pantalla.
- Estar en perfectes condicions. Si ha patit un cop fort o s'ha caigut d'una alçada superior a 1,50 metres, ha de canviar-se.
- Els guants són de les peces més importants de l'equipament del motorista, ja que les mans són les primeres que es recolzen en cas de caiguda. És aconsellable utilitzar sempre guants, fins i tot
- a l'estiu.
Técniques de conducció segura

L'Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball (INSHT), amb la col·laboració de l'Invassat, ha dissenyat una campanya pilot sota el lema "Fes-te visible" amb l'objectiu de prevenir accidents laborals entre els repartidors de menjar a domicili als quals es informarà perquè evitin angles morts i se'ls ha de proveir d'adhesius retroreflectants. En aquesta línia la guia recomana que:
La gran majoria de la informació que arriba al conductor és a través de la vista, pel que a més de veure, és important saber veure.
S'ha de mirar al lluny, a la zona on estarem uns segons després. Aquesta distància varia en funció de la velocitat: a major velocitat, major ha de ser la distància, mirant més enllà del vehicle que circula davant. Aquesta forma de conduir, ens permet anticipar-nos i evitar frenades i accelerades brusques.
És molt important mirar també cap als costats. Així ens podem anticipar a qualsevol circumstància que passi voltant.
Hem d'observar els miralls regularment, fins i tot quan no anem a fer cap maniobra. Aquesta freqüència variarà en funció del tipus de via per la qual circulem i la densitat del trànsit.
Quan anem a fer una maniobra, no hem d'oblidar el nostre angle mort, pel que hem de girar el cap per poder veure a un altre usuari que pogués estar en aquesta zona. També hem d'evitar circular a l'angle mort dels altres vehicles.
Punts a revisar en la motocicleta
El 68% dels motoristes realitza les seves revisions amb la freqüència recomanada pel fabricant però els conductors de ciclomotor destaquen per realitzar les seves revisions amb menys freqüència o fins i tot mai.
Pneumàtics. Revisar l'estat general, la profunditat del dibuix i la pressió (segons la càrrega i la velocitat)
Llums. Comprovar tots els elements d'enllumenat i senyalització òptica (llum de llarg abast, d'encreuament, intermitents, llum de fre)
Miralls retrovisors. Neteja, regulació i fixació (perquè no vibrin)
Frens. Líquid (fuites, nivell), estat dels cables i canalitzacions, discos i tambors.
Nivells. Oli, líquid de frens, d'embragatge i refrigerant.
Transmissió. Cadena (tensió i greixatge), cardan (nivell de líquid i fugues), corretja (tensió, estat i canvi)
Motor. Fuga de líquids, sorolls anormals i filtres (aire, oli i gasolina, segons les indicacions del fabricant)
ITV. En vigor i adhesiu visible
Recanvis i accessoris. No és obligatori portar cap recanvi.
Conducció en condicions adverses
El nombre d'accidents amb víctimes (morts i ferits de qualsevol consideració) és més gran en vies urbanes que en interurbanes. A les ciutats es produeixen més situacions conflictives i es comparteix la via amb vianants i altres usuaris. Per això, en via urbana hem d'estar més concentrats i realitzar una conducció defensiva. Ens hem d'assegurar que la resta dels conductors ens veu en tot moment. Les situacions més compromeses són les interseccions, sobretot les que són estretes o estan sense senyalitzar. Per això, no només és convenient seleccionar el millor carril, si no la posició en el carril pel qual circulem. Les condicions adverses afecten l'adherència, la frenada i la visibilitat, per la qual cosa s'ha de:
- Reduir la velocitat
- Augmentar la distància de seguretat
- Descansar amb més freqüència?
Comparteix a la teva xarxa social preferida: