Permís per Punts
Tota la informació des del teu navegador

Selecciona el teu idioma CASTELLÀCASTELLÀCATALÀCATALÀ
  • Ets a:Inici
  • Notícies
  • 300.000 quilòmetres en sis anys: la història del primer taxi elèctric a Espanya

300.000 quilòmetres en sis anys: la història del primer taxi elèctric a Espanya

Comparteix a la teva xarxa social preferida:


La primera vegada que Roberto va conduir un cotxe elèctric va exclamar "això és una nau espacial". Li va seduir la suavitat de la conducció, l'absència de soroll i una deliciosa acceleració continuada. "S'encén el quadre, botons per tots els costats", recorda atropelladament. "Et juro que sembla una nau espacial".

Era l'any 2011 i els cotxes elèctrics tot just s'entreveien com una possibilitat futura. Menys encara a Valladolid, on viu i treballa Roberto San José. Sentint parlar a uns companys es va assabentar que havia arribat un cotxe elèctric al concessionari Nissan. A aquest taxista de mitjana edat sempre havia estat un apassionat de les renovables i de les alternatives energètiques. Va trigar poc a anar a la Nissan per informar-se sobre el flamant Leaf.

Han passat sis anys i 300.000 quilòmetres des de llavors -Roberto exhibeix orgullós el marcador- i han passat sense que el seu cotxe emeti ni un gram de CO2 a l'aire. Segons els càlculs proveïts per Nissan, el seu vehicle ens hauria estalviat 51 tones de diòxid de carboni en aquest temps.

A hores d'ara, Roberto s'ha convertit en una referència dels taxis elèctrics. "Recórrer 1.000 quilòmetres et costa 20 euros amb un cotxe elèctric", afirma. I afegeix que gasta uns 100 euros al mes en electricitat, xifra que inclou el subministrament per a la llar, mentre que amb el seu anterior cotxe gastava 300 euros mensuals en gasoil.

Quan va comprar el seu Leaf, el comercial del concessionari Nissan estava menys convençut que Roberto que allò fos bona idea. Va haver de trucar a la seu nacional de la companyia, a Barcelona, ??perquè li autoritzessin a vendre-ho. Tot just es preveia com anava a funciona un cotxe elèctric en el món real, així que vendre'l a un taxista era un risc per a la imatge de la marca.

Roberto, que abans era camioner, va conduir durant més de quatre anys una Volkswagen Touran. Amb 320.000 quilòmetres recorreguts va gastar 30.000 euros de dièsel. El Leaf li va costar 36.000 euros i va pensar que si li aguantava fins a 300.000 ja estaria amortitzat. Acaba de aconseguir-ho.

Però no només s'estalvia en combustible amb un cotxe elèctric. L'impost de circulació es redueix al 25% i el manteniment del vehicle disminueix dràsticament. Roberto només canvia la bateria de 12V i el filtre de l'aire condicionat. Sosté que les pastilles de fre són les mateixes que el primer dia (normalment es substitueixen cada 30.000 o 40.000 quilòmetres), gràcies al fre regeneratiu. Aquesta tecnologia, pròpia també dels híbrids, utilitza l'energia cinètica del cotxe per carregar la bateria, al mateix temps que redueix la velocitat.

"L'únic desgast que té el cotxe elèctric és la bateria. Com les bateries dels mòbils ", comenta Roberto. Això no vol dir que comenci a carranquejar al cap d'un any, com en un smartphone. "La bateria d'un cotxe és molt més gran i porta una química millorada, amb la qual cosa et aguanta molt més".

L'escassa autonomia és un altre dels inconvenients. L'antic Leaf té uns 120 quilòmetres (segons el cicle EPA). "El no poder marxar de vacances amb el teu cotxe o anar-te a Madrid d'una tirada, l'estar pendent d'on hi ha punts de càrrega", Roberto enumera els capricis vetats. Afortunadament per al seu treball, Valladolid és una ciutat petita. "Són carreres curtes. Com a molt a l'aeroport, que són 10 quilòmetres ". Així que el cotxe aguanta carregant una o dues vegades al dia.

El tímid desplegament dels taxis elèctrics

Des AEDIVE (Associació Empresarial per al Desenvolupament i Impuls del Vehicle Elèctric) estimen que el nombre de taxis elèctrics a Espanya ronda els 60-70. Molt pocs comparats amb les més de 67.000 llicències que formen el sector a nivell nacional.

Existeixen plans per elevar el nombre de taxis elèctrics. A Madrid un projecte de l'organització La ciutat del taxi va anunciar el 2016 la seva intenció de posar en circulació 110 vehicles d'aquest tipus. Encara que per ara a la capital només hi ha 30 llicències que corresponen a cotxes elèctrics, segons el Ayunamiento de Madrid .Les subvencions per a aquest col·lectiu han cobrat força, tant a nivell estatal, com autonòmic i municipal. Mentre que els serveis Cabify i Uber també han introduït aquests vehicles. El primer té un 10% de la seva flota elèctrica, mentre la segona empresa compta amb 50 Tesla Model S.Sembla que el negoci del transport de persones serà una de les primeres vies d'entrada del cotxe elèctric, com ho va ser amb els híbrids. Per descomptat Roberto ho té clar.
 
No tornaria al motor de combustió "ni  regalat".

EL PAIS

 
Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Cercador ràpid

Localitza el curs que millor s'adapti a les teves necessitats filtrant per centre, tipus de curs o data d'inici.
Per centre:Llistar els centres que imparteixen cursos de punts
Per tipus de curs:
Per data de curs:

La UTE FAC-CNAE està formada per la Federació d'Autoescoles de Catalunya juntament amb la Confederació Nacional d'Autoescoles.
UTE FAC-CNAE
C/ Mineria, 62-64, baixos
08038 Barcelona
Tel. 900 10 20 88
permisperpunts@recuperapunts.cat