2016, MENYS MORTS AMB MOTO
divendres, 27 / gener / 2017
Comparteix a la teva xarxa social preferida: El passat dia 3 de gener vam estrenar any amb la roda de premsa del nou director general de Trànsit, Gregorio Serrano, que va realitzar una presentació - que suposo que no va ser molt agradable-, ja que va haver de facilitar dades d'accidents i morts gens positius; sempre amb el major respecte cap a les víctimes, entenent per positiu la reducció d'accidents, morts i ferits.
El passat 2016 no serà el gran any per a la seguretat viària, l'increment d'un 2,6% dels morts a les nostres carreteres ha de servir de senyal d'alarma sobre actuacions concretes. Els morts aquest any han estat 1.160 persones, en 1038 accidents mortals.
Del total de morts, un 18,44% són usuaris de motocicleta, que dins de la desgràcia té l'aspecte positiu de ser menys els morts que l'any 2015, que van ser 224 enfront dels 214 d'aquest any passat.
També considero positiu, dins del que analitzem, el descens de morts en el grup d'usuaris en el conjunt de les dues rodes (Bicicletes, ciclomotors i motos), però haurem d'esperar a la publicació de totes les dades definitives per aprofundir l'anàlisi .
El descens de morts entre el sector dels motoristes, em atorga un petit espurna d'esperança sobre el que sembla un increment de l'ús del casc, que és un element bàsic de la seguretat del motorista. Els esforços en formació específica, que s'estan realitzant per part del sector, espero que es vegin recompensats amb un continu descens d'accidents i morts dins del sector.
La formació en seguretat considero que ha de ser un element a perseverar, i a realitzar per categories de vehicles, ja que no es pot formar amb el mateix criteri al conductor d'un turisme que al d'una moto, que com tot vehicle de dues rodes té característiques diferents i evidents.
No oblidem, i és responsabilitat de tots, que la formació dels usuaris de la mobilitat és vital per incrementar la seguretat viària dels conductors dels diferents mitjans de transport.
Considero que és el moment de plantejar una revisió profunda de la formació en seguretat viària, realitzant la prevenció en les edats joves, i continuant per la resta d'edats i sectors, com el laboral, i en general, traslladar a la societat la seva responsabilitat sobre els riscos vials.
Aquesta formació continuada la considero necessària, atès que els morts entre 45 i 54 anys són el grup més elevat i em planteja la pregunta de si estem davant de problemes d'actitud relaxada que s'ha de compensar amb una formació actualitzada en els riscos vials.
Vistes les dades d'aquest balanç avançat, queda clar que ara és el moment de plantejar una estratègia de seguretat viària per als propers anys, crec que els avenços han estat bons i s'ha de millorar l'aconseguit amb pressupost i accions concretes.
De totes maneres, són esperançadores les paraules del recent nomenat director general de Trànsit, que entre altres coses va dir:
"Cal revisar i adaptar, l'estratègia de seguretat viària i crear un pla de xoc que permeti tornar a la tendència de disminució que venim observant".
Després de tant pensar i analitzar, només desitjo que es passi a l'acció, amb responsabilitat compartida i amb molta prevenció.
Alfons Perona
Més informació aquí
Comparteix a la teva xarxa social preferida: