kW i kWh: què són, en què es diferencien i com influeixen en un cotxe elèctric
divendres, 27 / gener / 2023
Comparteix a la teva xarxa social preferida:
La unitat de mesura més utilitzada per definir la potència dun cotxe amb motor de combustió és el cavall de vapor o CV. Tot i això, l'auge dels cotxes elèctrics ha popularitzat una altra unitat: el quilovat o kW. T'expliquem què és i què ho diferencia del kWh.
No podem entendre adequadament el funcionament i les prestacions d'un cotxe elèctric si no coneixem les unitats de mesura que en defineixen el rendiment. Entre elles en destaquen dues: el quilovat (kW) i el quilovat/hora (kWh), que no són equivalents.
Què és un kW
El quilovat o kW defineix la potència nominal d'un equip elèctric, en aquest cas el motor d'un vehicle. Aquesta equival a 1000 watts i s'utilitza majoritàriament perquè 1 watt és una mesura excessivament petita.
Com que és una unitat de potència, el kW és equiparable al cavall de vapor (CV), la unitat de mesura utilitzada habitualment per als motors de combustió. En concret, un kW equival a 1,3596 CV. Vols passar de CV a kW i viceversa de manera senzilla i instantània Utilitza aquesta pràctica calculadora.
Què és un kWh
El quilovat/hora és una unitat de mesura que no guarda relació directa amb la potència. Ho diem perquè en realitat el kWh és una unitat que mesura l'acumulació d'energia. Més concretament, 1 kWh (1000 Wh) determina la quantitat denergia utilitzada per mantenir en funcionament un aparell elèctric de 1 kW de potència durant una hora.
Per entendre-ho millor amb ajuda d'un exemple pràctic, imagina que encens un forn de 2000 W (2 kW) de potència i l'utilitzes durant una hora. En aquest cas, el seu consum haurà estat de 2 kWh. En canvi, si aquest mateix aparell ha estat utilitzat durant 4 hores, el consum haurà estat de 8 kWh.
El consum denergia dun cotxe elèctric es mesura en kWh.
Simplificant molt, els kWh en un cotxe elèctric són els equivalents als litres de combustible que consumeix un vehicle amb motor de combustió.
De la mateixa manera, els kWh ens serveixen per determinar la capacitat (com els litres de combustible que hi caben en un dipòsit) que té una bateria. En aquest cas, se solen utilitzar com a referència els kWh consumits en 100 km (kWh/100 km). És a dir, l'energia consumida pel vehicle per recórrer aquesta distància.
La potència de càrrega
Com ja hem deixat clar, el kW és una mesura de potència. Això vol dir que la potència de càrrega dels carregadors que utilitzem per carregar un cotxe elèctric també es mesura en quilovats.
A grans trets, hi ha quatre tipus de càrrega en funció de la potència, així com altres quatre (maneres 1 a 4) en funció dels requisits de models de càrrega:
- Càrrega convencional
- Càrrega semiràpida
- Càrrega ràpida
- Càrrega ultraràpida
En aquest article pots aprendre-ho tot sobre els tipus de càrrega que hi ha al mercat i quina potència ofereix cadascun.
Què influeix en el temps de recàrrega
La potència de càrrega influeix de manera directa en el temps necessari per recarregar la bateria. Per determinar el temps de càrrega d'un vehicle, però, hem de tenir en compte diversos factors.
En primer lloc, la capacitat de la bateria, que com ja hem dit, es mesura en kWh. Com més gran sigui aquesta capacitat, més trigarem a emplenar-la.
També és important la potència de càrrega del sistema. Això depèn de la connexió de xarxa elèctrica, però també del carregador del vehicle i del mateix punt de recàrrega.
Posem com a exemple que la xarxa elèctrica té una potència de 4 kW, mentre que la del punt de càrrega i la del carregador del vehicle és de 7 kW. Com que la potència de càrrega sempre és la més petita disponible, el temps de l'operació dependrà d'aquests 4 kW que és capaç de subministrar la xarxa elèctrica.
Finalment, el temps de càrrega també dependrà de la potència màxima que la instal·lació pot lliurar. Si aquesta, per exemple, compta amb una potència màxima de 8 kW i diversos vehicles o aparells hi estan connectats, aquesta quantitat es repartirà entre ells i, per tant, la potència de càrrega rebuda per ells serà menor.
Finalment, altres factors que també influeixen en el temps de càrrega són la temperatura ambient (el fred és especialment perjudicial), l'hora del dia (hores de més consum de la xarxa), el tipus de connector (Schuko, Mennekes, CHAdeMO, etc.) ) i, òbviament, el nivell de bateria amb què compta la mateixa en el moment d'iniciar la recàrrega.
Comparteix a la teva xarxa social preferida: