Permís per Punts
Tota la informació des del teu navegador

Selecciona el teu idioma CASTELLÀCASTELLÀCATALÀCATALÀ

Fatiga al volant: com podem evitar-la en llargs viatges al cotxe, segons la DGT

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

La fatiga a la conducció no és bona companya: la DGT recorda que es relaciona amb fins a un 30 % dels accidents de trànsit. La seva causa principal? Conduir de forma continuada durant molt de temps, sense fer descansos. Tot i que no és l'única.

Les ganes d'arribar al destí, sobretot si hem patit demores per trànsit lent i embussos ens poden portar a estar més hores al volant de les que hauríem. Trànsit i els experts en seguretat viària aconsellen aturar-se cada dues hores o 200 km, però no sempre complim.

Segons l'Eurobaròmetre de la Fatiga al Volant 2019 més de la meitat de conductors espanyols, un 56%, no compleix amb aquesta recomanació. I més d'un milió de conductors (un 4% del total) admet no parar a tot el viatge o fer-ho passades les quatre hores de trajecte.

Siete falsos mitos sobre el ahorro de combustible: precalentar el motor o apagar el aire no harán que pagues menos

Què és la fatiga i què la produeix

Conductor cansado con fatiga

Sempre que es fa una tasca durant molt de temps, arriba un moment en què el rendiment comença a disminuir. I la conducció no es lliura, ja que les capacitats es van minvant gradualment com més temps estiguem al volant, alterant a més l'estat psicofísic del conductor.

Com assenyala la DGT, les causes que la poden ocasionar es relacionen tant amb el conductor, com amb l'entorn i el trajecte en si, però també amb el vehicle.

La principal, i que depèn del conductor, és la ja assenyalada: no parar a descansar després d'un temps o distància recorreguda determinat, o fer-ho d'una manera inadequada i insuficient.

Però pel que fa a l'automobilista, també influeixen les presses per arribar i circular a una velocitat elevada de forma continuada, posar-se al volant ja estant cansant o sense haver dormit bé o prou, conduir amb gana o després d'un àpat copiós o conduir amb una postura inadequada estan entre elles.

Conductor de coche conduciendo con lluvia

De la mateixa manera, l'entorn pot ser determinant per accelerar aquest estat: circular durant molt de temps en un embús o amb trànsit dens o amb condicions climatològiques adverses (pluja, boira, neu o vent) estan entre elles. També un ferm en mal estat o no conèixer la ruta. En definitiva, situacions que exigeixen una concentració extra per part del conductor.

El vehicle també hi influeix. Si no circulem amb una temperatura adequada (per exemple, si la calefacció està massa alta), l'habitacle està mal ventilat o si el nostre cotxe no té el manteniment adequat (la direcció o la suspensió en mal estat es pot traduir en un excés de vibracions). A més a més, si la il·luminació de l'automòbil és deficient, si conduïm de nit s'incrementarà aquest efecte.

Conducció i fatiga: com identificar-la i què ocasiona

Conductor cansado y distraído

Segons explica la DGT, és important conèixer els símptomes de la fatiga durant la conducció per així identificar-la i posar-hi remei com més aviat millor. Els repassem, sent tots un indicatiu que hauríem de parar a descansar.

  • Moviments: si els nostres gestos són més lents i menys precisos. A més si comencem a canviar massa de postura, ens estirem, badallem o brinquem amb els dits sobre el volant, entre d'altres.
  • Visió: quan la fatiga és elevada pot arribar a produir il·lusions òptiques o bé visió borrosa. Abans d'arribar-hi, un bon indicador que ens pot posar en alerta és un parpelleig excessiu.
  • Comportament: si comencem a sentir desgana al volant o més irritació o ansietat. També si assumim maniobres més arriscades, ja que la fatiga fa que siguem menys crítics amb les nostres accions al volant.
  • Sensacions: si detectem pesadesa en cames i braços, mal de cap o pressió a les temples, dolors al coll o esquena i formiguejos, picors i rampes a les extremitats.


Si bé la fatiga pot aparèixer més ràpidament en conductors menys experimentats, i amb un costum menor d'estar al volant durant un temps continuat, no és aconsellable sobreestimar les nostres capacitats.

I és que si estem fatigats pot traduir-se en una menor concentració (i per tant augmenta el risc de distracció), un increment del temps de reacció, una presa més lenta en les decisions i una probabilitat més gran de cometre errors al volant.

Consells per combatre la fatiga al volant

Área de descanso de carretera

La principal i més eficaç medicina contra la fatiga al volant és aturar-se a descansar, sent el que és aconsellable cada dues hores o escomesos 200 km. Per això, els cotxes més moderns ja inclouen detectors de fatiga: la majoria alerten quan s'ha transcorregut aquest temps o distància, encara que n'hi ha més avançats que detecten possibles símptomes de fatiga al conductor.

A més, un descans de cinc o 10 minuts no és efectiu: segons la DGT, el que és recomanable és que la pausa sigui de 20 o 30 minuts.

Tanmateix, també podem endarrerir-ne l'aparició, o minimitzar-ne els efectes, seguint una sèrie de pautes:

  • Evitar aliments pesants abans de conduir. Un menjar copiós o de difícil digestió incrementa la fatiga per l'esforç addicional que fa l'aparell digestiu.
  • Passegeu-ho durant uns minuts abans d'un viatge llarg. Caminar pot ajudar que ens aclarim ia més ens activa per a la conducció.
  • Dormir bé. Descansar correctament i les hores suficients evitarà que la fatiga aparegui abans d'hora i sigui més acusada.
  • Beure molt de líquid. La fatiga està molt relacionada amb la deshidratació. Així beure almenys un got d'aigua cada dues hores o, en cas d'anar conduint, el seu equivalent en un recipient tancat com ampolles o termos. Això sí, si és el copilot qui obre l'ampolla o el recipient, millor.

Conductora bebiendo agua

  • No abuseu dels estimulants. El cafè, el te o les begudes energètiques ajuden a romandre desperts i atents a curt termini, però no eliminen la fatiga simplement l'encobreixen. Passat el seu efecte, tornarà a aparèixer.
  • Comoditat abans que res. És sempre aconsellable conduir amb una postura correcta i no excessivament relaxada, a més de fer-ho amb roba adequada. L'ideal és que les peces no siguin gaire ajustades i mai no han d'impedir els nostres moviments. També el calçat és important, és evitar sabates de sola molt gruixuda i el peu ha d'anar ben subjecte. Les sabates de taló o les xancletes no són mai recomanables.
  • Compte amb l'última hora de conducció. En un trajecte llarg, la fatiga pot ser més urgent en els darrers moments del viatge, ja que s'incrementa la nostra ansietat d'arribar a la destinació i estarem més cansats. Així, en aquest període cal extremar les precaucions i fins i tot parar encara que quedi poc si apreciem qualsevol dels símptomes esmentats anteriorment.



motorpasion.com

Comparteix a la teva xarxa social preferida:
08/06/2023ADAS (IV)

Cercador ràpid

Localitza el curs que millor s'adapti a les teves necessitats filtrant per centre, tipus de curs o data d'inici.
Per centre:Llistar els centres que imparteixen cursos de punts
Per tipus de curs:
Per data de curs:

La UTE FAC-CNAE està formada per la Federació d'Autoescoles de Catalunya juntament amb la Confederació Nacional d'Autoescoles.
UTE FAC-CNAE
C/ Mineria, 62-64, baixos
08038 Barcelona
Tel. 900 10 20 88
permisperpunts@recuperapunts.cat