Permís per Punts
Tota la informació des del teu navegador

Selecciona el teu idioma CASTELLÀCASTELLÀCATALÀCATALÀ

Un terç de les condemnes a Espanya són per delictes vials, i la majoria de conductors infractors són reincidents

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Més enllà de les infraccions de Trànsit amb les que la DGT multa als conductors de forma més habitual, estan els delictes contra la seguretat viària. I per a aquests casos la llei no preveu només càstigs econòmics, sinó també penes de presó.

Aquest és el cas de 952 persones a Espanya, que són les que ara per ara compleixen una condemna per algun delicte relacionat amb la conducció. Això suposa el 2,3% del total de la població penitenciària. En aquest sentit, fa anys que el delicte vial està ancorat com la causa que aglutina un terç de les condemnes penals que s'imposen al nostre país.

Per exemple, l'any 2018 ens va deixar diverses dades al respecte: 89.264 condemnes (el que va suposar un increment de l'8,92% enfront de l'balanç de l'any anterior). D'aquestes, 56.173 van ser degudes a delictes sota la influència d'alcohol i drogues.

Segons explicava llavors el fiscal coordinador de Seguretat Viària, Bartolomé Vargas, el perfil del condemnat per delicte contra la seguretat viària era el d ' "un asocial, d'ignorància absoluta i d'excés de confiança".

Cuál es la multa por usar el móvil en el coche mientras estoy en un semáforo en rojo

 

Segons dades aportades per la DGT, un 65% dels conductors no sap quins són els límits de velocitat delictius, és a dir, aquelles velocitats a partir de les quals la infracció passa a ser delicte: a ciutat, superar el límit en+ 60 km / h , a la carretera, superar el límit en +80 km / h.

A més, el 80% dels conductors desconeixen la taxa d'alcoholèmia que es considera delicte viària: superior a 0,60 mg / l en aire espirat, i el 41% no és conscient que és delicte negar-se a fer la prova d'alcoholèmia o el test de drogues, amb penes de presó de 6 mesos a 1 any, a més de la privació de el dret a conduir d'1 a 4 anys.

D'altra banda, el 60% no sap quina és la sanció administrativa per excés de velocitat: de 2 a 6 punts de l'carnet de conduir, i entre 100 i 600 euros, en funció de l'excés detectat.

Finalment, el 65% dels conductors desconeixen quina és la sanció per usar el mòbil durant la conducció: 4 punts i 500 euros. I el 44% no sap què ha de fer si perd el carnet de conduir per haver-se quedat sense punts.

Todos los radares de carretera, ordenados por provincias de España

 

La majoria dels conductors reincidents, o quan el conductor sap que és infractor li és igual

Dgt Delito Seguridad Vial

En els últims 10 anys, la DGT ha multat 570.600 conductors reincidents, encara que es creu que hi ha molts més. Per conèixer la dimensió real de el problema de la reincidència viària a Espanya, la Fundació Línia Directa i la Fundació Espanyola per a la Seguretat Viària han elaborat un estudi que analitza les dades de conductors reincidents de la DGT entre 2009 i 2018.

De l'estudi es desprèn que el 55% dels conductors, és a dir, 15 milions de persones, reconeixen per enquesta haver reincidit en alguna infracció greu o molt greu en dos, tres o més ocasions durant l'últim any. Això és 26 vegades la xifra de sancionats dels últims 10 anys i més de 330 vegades els 45.000 conductors reincidents que la DGT té identificats circulant cada any per les nostres carreteres.

D'aquests 15 milions:

  • 12 milions (43%) superen habitualment els límits de velocitat;
  • 7 milions (26%) no respecten la distància de seguretat;
  • 3,7 milions (14%) condueixen parlant pel mòbil;
  • 2,8 milions (10%) condueixen sota la influència de l'alcohol;
  • 3,3 milions (22%) reconeixen haver estat sancionats alguna vegada;
  • 220.000 (0,8%) solen circular per autovia a 200 km / h o més;
  • 245.000 (0,9%) solen circular en zona urbana a 110 km / h o més;
  • 355.000 (1,3%) han conduït a l'últim any sota els efectes d'un consum elevat d'alcohol, drogues o ambdues coses;
  • 328.000 (1,2%) condueixen sense haver-se tret tan sols el carnet de conduir.


Vist des de la perspectiva de l'conductor que no comet la infracció, el 60% dels conductors asseguren que han estat testimonis o fins i tot han patit accions temeràries per part d'altres conductors.

El perfil d'el conductor infractor reincident és masculí (80%), de mitjana edat (30 a 49 anys) i amb més de 10 anys de carnet de conduir (80%). La infracció que més comet és l'excés de velocitat, i en un 2,2% dels casos circula cada setmana superant els límits en més de 60 km / h.

A nivell territorial també hi ha diferències. Per comunitats autònomes, Castella i Lleó (73%), Astúries (62%) i la Comunitat Valenciana (62%) són aquelles on més conductors admeten reincidir en les seves infraccions, mentre que Andalusia (43%), Múrcia (44%) i Balears (44,5%) són les zones amb menys conductors infractors reincidents.

La pèrdua del carnet de conduir és una de les conseqüències d'aquest reincidència. Des que el 2006 es va implantar a Espanya el permís per punts, 18.400 conductors han perdut la seva llicència administrativa en dues o tres ocasions. I al llarg dels últims 10 anys, 273.000 persones s'han quedat sense punts al seu carnet de conduir i, per tant, els ha estat retirat.


motorpasion

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Cercador ràpid

Localitza el curs que millor s'adapti a les teves necessitats filtrant per centre, tipus de curs o data d'inici.
Per centre:Llistar els centres que imparteixen cursos de punts
Per tipus de curs:
Per data de curs:

La UTE FAC-CNAE està formada per la Federació d'Autoescoles de Catalunya juntament amb la Confederació Nacional d'Autoescoles.
UTE FAC-CNAE
C/ Mineria, 62-64, baixos
08038 Barcelona
Tel. 900 10 20 88
permisperpunts@recuperapunts.cat