Permís per Punts
Tota la informació des del teu navegador

Selecciona el teu idioma CASTELLÀCASTELLÀCATALÀCATALÀ

Més suport per afrontar un accident

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

L’atenció psicològica immediata en sinistres amb ferits greus s’amplia a menors de 18 anys

 

Des del març passat, és vigent un conveni de col·laboració entre el Servei Català de Trànsit (SCT) i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per ampliar l’atenció psicològica immediata en accidents amb ferits greus on hi hagi menors de 18 anys. Aquesta és la principal novetat del document, atès que, fins ara, el límit de l’atenció eren els 12 anys. 

Per aquest conveni, a més, el SEM continuarà fent la gestió, la coordinació i el seguiment dels serveis de suport psicològic no només en el cas esmentat, sinó també en els següents:

  • Atenció a víctimes directes o indirectes en cas d’accidents mortals
  • La comunicació de males notícies. Suport psicològic per a casos on s’hagi de comunicar a un familiar directe una mort per sinistre viari
  • L’assistència al lloc de l’accident en sinistres amb múltiples víctimes
  • La recopilació i relació mensual del nombre d’actuacions dutes a terme

Aquest servei estarà actiu les 24 hores del dia, tots els dies de l’any, i donarà cobertura a tots els municipis de Catalunya, excepte a la ciutat de Barcelona, atès que l’Ajuntament de Barcelona ja disposa del Servei d’Atenció a Urgències Socials i del Servei d’Emergències Socials ubicats al Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUEB), que ja cobreix aquest servei. Amb tot, en casos excepcionals i si fos necessari, també podria ser activat.

Fotografies: Xavi Blanco | SEM

Una estratègia comuna per a moments i col·lectius de gran vulnerabilitat

Amb la novetat d’aquest conveni, es consolida una estratègia comuna per atendre les necessitats d’un col·lectiu vulnerable com són els menors d’edat, sobretot en cas de veure’s afectats per un sinistre viari tenint en compte la situació de desemparament que es produeix ja per si mateix. Per això, des de l’any 2017, l’SCT ha anat subscrivint amb el SEM, anualment, convenis de col·laboració. L’objectiu és oferir suport presencial i atenció especialitzada psicològica als afectats i persones de l’entorn de les víctimes d’accidents de trànsit, en cas de sinistres mortals o amb ferits greus, ara ja amb menors de 18 anys, derivant si s’escau el pacient a l’atenció primària o especialitzada.  

Des de fa anys, el Servei Català de Trànsit ha fet passes en aquesta mateixa direcció. Al març del 2012 va crear el Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit (SIAVT) per oferir ajuda, informació i orientació objectiva i especialitzada perquè les víctimes o afectats d’un sinistre viari puguin portar a terme els tràmits necessaris, conèixer els recursos existents, obtenir informació sobre els drets que els reconeix la legislació vigent i rebre suport i atenció psicològica en la recuperació personal i social. D’altra banda, el 19 de gener d’enguany, el Govern va aprovar el Pacte nacional per a la mobilitat segura i sostenible 2021-2030, en el qual, en el subeix 6, hi ha una acció que és la de millorar l’atenció a les víctimes de trànsit i s’estableix l’ampliació dels serveis d’assistència psicològica. Per tant, a partir d’ara totes les víctimes indirectes de sinistres mortals i també totes les víctimes ferides greus podran utilitzar aquest servei.

En aquest context, el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, explica que, al febrer de l’any passat i a la III Conferència Ministerial Mundial sobre Seguretat Viària, celebrada a Estocolm, el Departament d’Interior, a través de Trànsit, va adquirir uns compromisos amb les associacions de víctimes per millorar l’atenció a les víctimes dels sinistres viaris.  Un d’aquests compromisos ara s’ha pogut assolir gràcies al conveni amb el SEM vigent des del març d’enguany. Per Gendrau“s’ha fet un pas que era indispensable en relació amb els menors d’edat, sobretot perquè ara podran rebre un suport psicològic i un assessorament en els moments confusos i de trasbals immediats a un sinistre viari”.

A més, el director de l’SCT també recorda que, per a moments posteriors al sinistre, les víctimes podran seguir tenint a la seva disposició el Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit“La bona feina que s’hi fa permet proporcionar una gestió integral als afectats després del sinistre i acostar un conjunt de recursos a les víctimes, tant les directes, aquelles que han patit l’accident (en alguns casos amb seqüeles de per vida), com les indirectes, ja siguin familiars o amics de les persones accidentades”.

Per part seva,  el gerent del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Antoni Encinas, explica que arran d’aquest conveni que s’ha signat, “el SEM posarà un equip de 90 psicòlegs especialitzats en emergències distribuïts per tot el territori de Catalunya a disposició de l’SCT. Gràcies a això, en el cas d’un accident de trànsit amb víctimes mortals o amb ferits greus menors d’edat, aquests professionals podran desplaçar-se al lloc de l’accident en un temps màxim d’entre 45 minuts i una hora per prestar suport emocional a les víctimes i a les persones del seu entorn”.  

Així mateix, Encinas afirma que “el SEM aposta des de fa temps per una visió integral de la salut que inclogui no només la salut física, sinó també la salut emocional i mental de les persones. En aquest context, creiem que aquest conveni de col·laboració és un nou pas endavant cap a una assistència immediata i de qualitat a les persones més vulnerables, com són els menors d’edat que han patit un accident de trànsit, i a les seves famílies”.

INFOTRANSIT

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Cercador ràpid

Localitza el curs que millor s'adapti a les teves necessitats filtrant per centre, tipus de curs o data d'inici.
Per centre:Llistar els centres que imparteixen cursos de punts
Per tipus de curs:
Per data de curs:

La UTE FAC-CNAE està formada per la Federació d'Autoescoles de Catalunya juntament amb la Confederació Nacional d'Autoescoles.
UTE FAC-CNAE
C/ Mineria, 62-64, baixos
08038 Barcelona
Tel. 900 10 20 88
permisperpunts@recuperapunts.cat