Permís per Punts
Tota la informació des del teu navegador

Selecciona el teu idioma CASTELLÀCASTELLÀCATALÀCATALÀ

Dispositiu especial amb motiu del Gran Premi de Fórmula 1 al Circuit de Barcelona-Catalunya

Comparteix a la teva xarxa social preferida:
  • L’operatiu del Departament d’Interior es coordinarà des del Centre de Coordinació (CECOR), ubicat al recinte de Montmeló
  • El Servei Català de Trànsit i Mossos d’Esquadra han previst mesures especials per facilitar la mobilitat d’accés i posterior sortida del circuit a vies com l’AP-7, C-35, C-17, BV-5003 i BP-5002 en un context d’elevada mobilitat
  • En el dispositiu especial per al desenvolupament de la prova automobilística també hi participen Bombers de la Generalitat i Tècnics d’Operacions territorials de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC)
  • Enguany es preveu un augment d’assistència d’espectadors al campionat i només diumenge hi haurà més de 100.000 aficionats

El Departament d’Interior posa en marxa un dispositiu especial aquest cap de setmana, del 20 al 22 de maig, amb motiu de la celebració del Gran Premi de Fórmula 1 al Circuit de Barcelona-Catalunya de Montmeló. A més de les mesures especials de mobilitat, coordinades pel Servei Català del Trànsit (SCT), hi haurà dispositius especials de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i la Direcció General de Protecció Civil per al desenvolupament de la prova automobilística.

El dispositiu d’enguany es desplega en un context de represa de la normalitat a les graderies del Circuit, d’augment d’espectadors que assistiran al campionat i també en un escenari d’elevada mobilitat als caps de setmana després de l’alliberament dels peatges i de la pandèmia. Per tot això es recomana que s’assisteixi a l’esdeveniment esportiu amb transport públic per contribuir també a un Gran Premi més sostenible.  

Objectiu del dispositiu

El dispositiu, que començarà divendres i s’allargarà tot el cap de setmana, es gestionarà conjuntament des del Centre Satèl·lit de Gestió de Trànsit i Coordinació Local ubicat al CECOR del mateix Circuit de Barcelona-Catalunya amb els següents objectius:

  • Garantir la seguretat viària general

  • Augmentar la capacitat viària per millorar la fluïdesa, disminuir la longitud i la durada de les congestions i minimitzar les demores en el temps de recorregut a la xarxa interurbana de l’entorn i accés al circuit

  • Assegurar la seguretat ciutadana abans, durant i després del Gran Premi de F1

De tot el dispositiu de mobilitat es farà seguiment des del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT), que estarà connectat amb el Centre de Satèl·lit de Gestió de Trànsit i Coordinació Local, per tal de gestionar la mobilitat d’una manera més eficaç i detectar qualsevol incidència viària.

Previsió d’assistents

Enguany, s’estima que el Gran Premi mobilitzi milers d’assistents durant els dies 20, 21 i 22 de maig. Es preveu que les jornades de celebració de l’esdeveniment esportiu siguin d’elevada mobilitat pel que fa a la circulació, sobretot, diumenge 22, amb una assistència prevista de més de 100.000 persones. L’arribada al Circuit de Barcelona-Catalunya és habitualment més esglaonada, al contrari que la sortida, en la qual l’afició surt aproximadament al mateix temps i això comporta una elevada mobilitat que es tradueix en complicacions viàries. Per aquest motiu, l’SCT demana prudència i paciència als usuaris. Per ajudar a esglaonar la sortida, el Circuit ha organitzat l’Open Track, una proposta per tal que els aficionats puguin accedir a la pista un cop acabada la cursa de diumenge i puguin gaudir de la cerimònia de podi des de la recta del Circuit i trepitjar l'asfalt pel qual han competit els F1.

Convé destacar que davant aquesta situació d’augment d’assistents al Circuit, juntament amb un context d’elevada mobilitat de cap de setmana, la recomanació principal és que els espectadors arribin al recinte de Montmeló amb transport públic com a principal alternativa al vehicle privat. A més, cal tenir en compte que en aquesta edició el tiquet de pàrquing per al Circuit només està disponible online i no hi haurà venda física durant l’esdeveniment.

En aquest sentit, s’aconsella que només assisteixin amb vehicle privat les persones que hagin adquirit el tiquet d’aparcament prèviament a través d’internet. En cap cas els turismes i motocicletes es podran estacionar en els vorals de les carreteres ni en indrets no habilitats, atès que podrien generar més problemes de mobilitat per accedir al Circuit. Convé destacar que els Mossos d’Esquadra i l’organització activaran els serveis de grues per retirar amb màxima celeritat els vehicles mal estacionats.  

Atesa l’elevada assistència que es preveu per al Circuit, es recomana als conductors que circulin per l’AP-7 que evitin fer-ho les hores de major afluència i aprofitar les hores vall (ja sigui mentre se celebra el Gran Premi o posteriorment a la finalització d’aquest, un cop s’ha buidat el gruix de vehicles). El diumenge les hores previstes de més afluència al recinte són entre les 11 h i les 14 h i la franja de sortida amb més congestió entre les 16 h i les 19 h. Alhora, també es recomana als conductors que es desplacin cap al nord del país, o tornin del nord del país, que ho facin pel Maresme, mitjançant la C-32 Nord.

Pel que fa al transport públic, les opcions disponibles per arribar al Circuit de Barcelona-Catalunya són:

  • Autobusos llançadora des del centre de Barcelona i des de les principals poblacions de la Costa de Barcelona amb Sagalés.

  • Reforç de Rodalies Renfe amb 76 trens especials i 50.000 places addicionals dissabte i diumenge (línia R2 nord)

  • Bus entre l'estació de tren de Montmeló i el Circuit.

  • Bus circular amb parades a les portes del Circuit.

Dispositiu del Servei Català de Trànsit

El Servei Català de Trànsit establirà mesures especials de circulació i ordenació del trànsit per facilitar l’accés i la posterior sortida del circuit en les millors condicions de fluïdesa i seguretat viària possibles. Per aquest motiu, s’habilitaran diferents carrils addicionals i sentits únics de circulació tant d’entrada al recinte com de sortida, amb l’objectiu de minimitzar les afectacions viàries que hi haurà sobretot diumenge.

Les mesures especials s’habilitaran dissabte 21 de maig, entre les 07.00 h i les 17.00 h, i diumenge 22, entre les 07.00 h i les 18.00 h aproximadament, a trams de carreteres principals i secundàries properes a Montmeló per facilitar tant d’entrada com posteriorment la sortida dels assistents. Les vies afectades seran:

  • AP-7 (sortides 13,14 i 15)

  • C-35

  • C-17

  • BP-5002

  • Nus del Congost i BV-5003 (zona nord)

  • C-352 (Ronda sud de Granollers)

Així mateix, per facilitar la mobilitat general de retorn del cap de setmana, el diumenge a la tarda s’instal·larà carril addicional al tram sud de l’AP-7 entre Vilafranca i Papiol en sentit nord i un altre a la C-32 entre Llavaneres i Montgat en sentit sud.

Abalisament del voral de la C-35 en direcció Granollers

A més de les mesures esmentades, des del dijous dia 19 fins al diumenge dia 22, s’abalisarà amb cons el voral en direcció Granollers de la via interpolar C-35 des de l’accés sud fins a l’accés nord per impedir l’aparcament indiscriminat de vehicles. També, al tram de referència entre l’accés sud i l’accés nord s’establirà una vigilància especial orientada a evitar l’aparcament o retirar de manera immediata qualsevol vehicle aparcat indegudament, a l’efecte que no entorpeixi la circulació de vehicles i la instal·lació de mesures especials.

Recomanació de la sortida 12b de l’AP-7

D’altra banda, per tal de redistribuir l’entrada a les instal·lacions del circuit, dels vehicles provinents de l’autopista AP-7 en sentit sud, es recomanarà la sortida 12b (C-60 Granollers Nord) a través de missatges activats als panells de missatgeria variable ubicats abans d’aquesta sortida, després de la qual hi ha un itinerari senyalitzat fins al circuit. Aquesta recomanació, però,  pot canviar en funció de les retencions.

Els efectius tècnics i humans del Servei Català de Trànsit que participaran en el dispositiu per garantir la fluïdesa del trànsit i la seguretat dels usuaris en la mobilitat d’aquest Gran Premi i que monitoritzaran en tot moment l’estat del trànsit són:

  • 2 tècnics de gestió de trànsit desplaçats al circuit i 2 tècnics més per al Centre Satèl·lit Mòbil de Gestió del Trànsit al CECOR

  • 8 operadors de sala de control i tècnics de manteniment, i 1 cap de sala del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT)

  • 1 mitjà aeri pel seguiment i gestió local del dispositiu amb transmissió d’imatges en temps real (helicòpter biturbina)

  • 1 equip mòbil d’informació viària (EMIV) equipat amb càmera per a transmissió d’imatges i temps de recorregut

  • A més, hi haurà 16 càmeres fixes territorials instal·lades a peu de carretera  i panells de missatgeria variable que aniran informant de l’evolució del trànsit

  • 3 panells de missatgeria mòbils equipats amb càmera

Dispositiu de Mossos d’Esquadra

La Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra desplegarà un ampli dispositiu per a garantir la mobilitat i la seguretat d'aquest esdeveniment esportiu.

Durant aquests tres dies hi participaran 457 efectius de diferents àrees i unitats de la Regió Policial Metropolitana Nord (RPMN), com les Unitats de Seguretat Ciutadana i les Unitats d'Investigació de les diferents comissaries, l'Àrea Regional de Recursos Operatius, l'Àrea Regional de Trànsit, la Sala de Comandament i l'Àrea Regional de Policia Administrativa. També hi seran els efectius de l'Àrea de Seguretat en el Transport Metropolità (ASTMET) i diverses unitats especialitzades dels serveis centrals, com la Unitats de Drons, la Unitat Central d’Helicòpters, la Unitat Canina, la Unitat de Subsòl, entre altres.

Els agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria de Mollet del Vallès i de Granollers garantiran la seguretat a tot el recinte interior i el perímetre exterior. En les zones d'accés al circuit es comptarà amb la col·laboració de les policies locals de Granollers, Montmeló, Parets del Vallès i Montornès del Vallès.

A l'exterior del circuit, enfront de l'accés oest, s'instal·larà una Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC), des d'on s'atendrà a ciutadans que hagin estat víctimes d'un delicte per tal que denunciïn els fets.

Agents de l'Àrea de Seguretat en el Transport Metropolità (ASTMET), en col·laboració amb altres unitats, desplegaran un operatiu de vigilància per tal d'evitar o minimitzar els furts i/o robatoris en combois, estacions de tren, punts d'arribada i sortida dels autobusos llançadores i aparcaments de vehicles de Montmeló i de les poblacions de les rodalies.

D’altra banda, agents de l'Àrea Regional de Trànsit, amb el suport del Servei Català de Trànsit i de les diferents policies locals, establiran un dispositiu per a garantir la mobilitat, ordenar el trànsit en les zones més afectades i afavorir l'entrada i el buidatge de vehicles al recinte.

Igualment cal destacar que els Mossos controlaran que la venda de localitats es faci als llocs habilitats. Per aquest motiu, la Unitat Regional de Policia Administrativa vetllarà perquè no es dugui a terme la venda il·legal d'entrades. A més, realitzarà la inspecció de tot el servei de seguretat privada present al circuit.

Dispositiu de Bombers de la Generalitat

El dispositiu que activaran els Bombers de la Generalitat estarà format per 7 dotacions amb 20 efectius de bombers que cobriran la seguretat interior i exterior de la cursa durant el desenvolupament del Gran Premi. Aquest operatiu especial es complementarà amb el de guàrdia habitual dels bombers de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord (REMN) que, en cas que es produís una gran emergència a les instal·lacions del circuit, tant a l’interior com a l’exterior, la resta d’efectius de les altres regions d’emergència donarien suport i cobertura si fos necessari.

El dispositiu especial previst pel cap de setmana del Gran Premi és el següent:

  • A la pista: hi haurà un coordinador del dispositiu intern, un vehicle de comandament, dos vehicles lleugers d’extinció, un vehicle lleuger dotat amb un equip d’excarceració i un camió d’aigua (BRP - Bomba Rural Pesant). Aquest dispositiu donarà suport al desenvolupament de la cursa i donarà resposta a possibles situacions d’intervenció ràpida a la mateixa pista i en les boxes del circuit. D’altra banda, hi haurà un comandament del cos de Bombers al Centre de Coordinació (CECOR) ubicat a les instal·lacions del Circuit de Barcelona-Catalunya. La seva funció serà fer d’enllaç entre la sala de control de la REMN i el dispositiu exterior del circuit.

  • A l’exterior: hi haurà un camió d’aigua (BRP), situat a la carretera BP-5002, que controlarà les zones estratègiques d’accés a les instal·lacions del circuit per actuar en cas d’emergència. En aquest sentit, atendrà les possibles incidències que es produeixin durant les entrades i sortides del personal al circuit, i els serveis que es puguin produir a la zona sud-est en els moments de major assistència de públic.

Dispositiu de Protecció Civil

Dos tècnics dels Serveis Territorials de Protecció Civil de la Generalitat a la demarcació de Barcelona s’integraran diumenge al Centre de Coordinació de la Seguretat CECOR per fer d’enllaç directe amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil per si hi hagués alguna emergència així com amb les associacions de voluntaris i voluntàries de protecció civil participants.

Protecció Civil de la Generalitat posarà de forma preventiva en fase de prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per poder anticipar la resposta operativa dels serveis d’emergència de la Generalitat de Catalunya en cas de produir-se una emergència durant l’esdeveniment, especialment durant la “passejada per la pista”, quan el públic pot baixar a la pista. Aquesta representa una situació d’especial atenció i vigilància perquè implica que en un curt termini de temps, bona part del públic es mobilitza cap a la pista de forma ràpida desplaçant-se per portes, escales i zones amb certa pendent.

Protecció Civil de la Generalitat també supervisa el Pla d’Autoprotecció del circuit elaborat per preveure i organitzar els serveis de l’activitat que han d’actuar per vetllar per la seguretat en situació de risc o emergència en coordinació amb els serveis públics de la Generalitat.

A més, en el dispositiu d’enguany, està previst que hi participi voluntariat de Protecció Civil de les associacions de Montmeló, del Masnou, Montcada i Reixac, Roda de Berà, Sant Gregori i Santa Coloma de Farners.

Consells de mobilitat segura

El Servei Català de Trànsit recomana als aficionats que vulguin assistir al Gran Premi, utilitzar el transport públic, principalment trens de rodalies o autobús, que reforcen aquests dies els seus serveis, per tal de minimitzar els problemes viaris i, en la mesura del possible, arribar a primera hora del matí per evitar retencions.

Cal tenir en compte aquests consells si els desplaçaments per accedir al circuit, s’han de fer en vehicle privat:

  • Optimitzar al màxim el nombre de places ocupades

  • Arribar a primer a hora del matí per evitar col·lapses

  • Seguir les indicacions dels agents, obviant els  itineraris marcats als sistemes de navegació GPS

  • Haver adquirit prèviament per internet el tiquet d’aparcament al Circuit

Informació viària per als usuaris

L’SCT vol remarcar la necessitat de no abaixar la guàrdia en cap moment durant la conducció per tal d’evitar accidents.

Els usuaris podran mantenir-se informats sobre l’estat del trànsit durant els tres dies en què estarà actiu el dispositiu especial mitjançant:

  • els butlletins informatius de les ràdios

  • el compte de Twitter @transit

  • el web d’incidències viàries: cit.transit.gencat.cat

  • els Panells de Missatgeria Variable (PMV) ubicats a les proximitats del circuit indicaran als usuaris les vies recomanades per accedir o sortir a les instal·lacions en funció de les incidències viàries registrades.

Comparteix a la teva xarxa social preferida:

Cercador ràpid

Localitza el curs que millor s'adapti a les teves necessitats filtrant per centre, tipus de curs o data d'inici.
Per centre:Llistar els centres que imparteixen cursos de punts
Per tipus de curs:
Per data de curs:

La UTE FAC-CNAE està formada per la Federació d'Autoescoles de Catalunya juntament amb la Confederació Nacional d'Autoescoles.
UTE FAC-CNAE
C/ Mineria, 62-64, baixos
08038 Barcelona
Tel. 900 10 20 88
permisperpunts@recuperapunts.cat