Dos anys de ZBE a Barcelona: menys vehicles i més sostenibles
dimarts, 27 / setembre / 2022
Comparteix a la teva xarxa social preferida: El passat 15 de setembre va fer dos anys que va entrar en vigor el règim sancionador de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) Rondes de Barcelona. Aquesta àrea de més de 95 quilòmetres quadrats, incloent-hi els municipis de Barcelona, l'Hospitalet, Sant Adrià de Besòs i part d'Esplugues i de Cornellà, restringeix la circulació dels vehicles més contaminants, els que manquen de distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT).
Segons afirma Carles Conill, director de Servei de Mobilitat Sostenible de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en declaracions al Diari de Barcelona, "tot i la pandèmia de la Covid-19 pel mig, s'ha arribat al total desplegament de la ZBE i s'ha millorat la qualitat de l'aire a través de les restriccions".
A Barcelona s'ha disminuït lleugerament el nombre total de vehicles —incloent camions, ciclomotors, furgonetes, motos, turismes i altres vehicles— de 819.080 l'any 2019 a 804.114 l'any 2021 (1,83%). Tanmateix, els automòbils més contaminants (sense distintiu ambiental i etiqueta groga) s'han reduït un 18,8% en pro dels més sostenibles, etiquetes ECO, zero emissions i verda, que han augmentat un 16,3%.
Malgrat que la ZBE Rondes de Barcelona només restringeix la circulació a vehicles sense distintiu ambiental, el director de Servei de Mobilitat Sostenible de l'AMB explica: "Hi ha hagut ciutadans que no només han canviat el seu vehicle sense distintiu ambiental, sinó que també s'han substituït alguns vehicles amb etiqueta groga, encara que aquests no tenen la circulació restringida".
Sobre la possible limitació de circulació de vehicles amb distintiu ambiental groc (vehicles tant de benzina com de dièsel matriculats a partir del 2005), Conill declara que no és una decisió "que estigui sobre la taula". "La pandèmia va obligar-nos a prendre un seguit de moratòries per donar més marge a les mesures abans que s'apliquessin. La finalització de les darreres moratòries van ser els de vehicles pesants a finals de l'any passat i les d'autobusos al juny d'aquest any", afegeix.
El 21 de maig de l'any passat, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar la llei 7/2021, anomenada "Llei de Canvi Climàtic i de Transició Energética". Aquesta jurisprudència, entre altres objectius proposats a l'Acord de París, obliga tots els municipis de més de cinquanta mil habitants i els de més de vint mil que tinguin problemes amb la qualitat de l'aire a instal·lar una zona de baixes emissions pròpia durant el 2023.
El director de Servei de Mobilitat Sostenible de l'AMB recorda que la ZBE Rondes de Barcelona no és l'única a Catalunya, sinó que a Sant Cugat i a Sant Joan Despí tenen ja la seva pròpia.
"Una mostra del futur nou desplegament de zones de baixes emissions és que el Ministeri de Mobilitat, Transport i Agenda Urbana ha tret convocatòries d'ajudes de fons destinades a subvencionar la instal·lació de noves ZBE a ajuntaments metropolitans. Des de l'AMB i l'experiència dels ajuntaments dins de la ZBE, com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat o Cornellà, estem ajudant totes aquestes altres ciutats perquè posin en marxa les seves respectives zones de baixes emissions", finalitza.
diaridebarcelona
Comparteix a la teva xarxa social preferida: